Хората от свищовското село Червена са притеснени от увеличаващата се по думите им битова престъпност и разказват за посегателства от местните роми върху необитаеми къщи. В селото има полицейски инспектор, който идва веднъж седмично за по един час. За да се чувстват сигурни за имотите и живота си, жителите на село Червена плащат на частна охранителна фирма. Това разказва в обширен репортаж Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР.
Какви са проблемите с битовата престъпност и има ли възможни решения?
Червена по регистри е с около 200 жители, но по думите на местните хора в селото, отстоящо на 40 километра от общинския център Свищов, живеят стотина души, празните къщи са повече от населените, а животът е труден. Най-големият проблем се очертава битовата престъпност, разказват хората:
„В селото се живее много трудно, безработно“.
„Кражби, престъпления, никой не обръща внимание. Обират се къщи, празни  изоставени. Разбиват, влизат“.
„Кражби – колкото искаш вече, ама кои са, що са? Има и местни, лапешка работа. Привикват ги полицията“.
Според 33-годишния кметски наместник, управляващ втори мандат село Червена, Петко Василев проблеми с криминогенната обстановка в селото няма:
„Относно кражбите – наистина тук напоследък имаше една-две кражби, но като цяло нещата са силно преувеличени. Няма такива издевателства на ромското население над българите. Населението е застаряващо в селото, има много празни къщи, които се разрушават от времето. Като цяло няма често постъпили жалби при мен“.
Кметският наместник на село Червена не живее в селото. Местните хора са си припознали за управник Пламен Генов, съдържателя на смесения магазин и кръчмата в центъра на селото до кметството:
„Десетина къщи в последната година има обрани. Имаме си охранителна фирма и откакто е тя тука, са намалели много кражбите. Един квартален е на три села, просто няма как, и да искат не могат да имат такова присъствие полицията. Ние сме съгласни дори на охранителната фирма, защото в края на краищата – 7 лева“.
Полицейският инспектор идва в Червена един път в седмицата за един час, отговаря и за още две села. За битовата престъпност в селото са нарочени ромите. Проблемът е в липсата на контрол, казват двама ромски младежи, които работят в кравефермата в Червена:
„Те са няколко, броят се на пръсти, безнаказано е, защото са нямали това възпитание, и полицейски контрол няма, тях не ги засяга толкова много полицейски контрол“.
„Заради двама-трима, после всички страдаме. Няма никакъв контрол от никого, никой нехае за никого, не обръща внимание“.
Село Червена се обслужва от полицейския участък в Свищов, а пожарната и Спешна помощ идват от Левски. Положението е патово, обобщава Сали Османов:
„Каква полиция – полицията е обърната на поща за актове и призовки само, друго няма. На 112 звъним, чакаме по два-три часа да дойдат от Свищов – това е положението. И пожарната е така, на човека къщата изгоря миналата година, няма пожарна, няма нищо. Изгоря къщата, тогава дойде пожарната“.
Полицията днес се оказа близо до хората и на крака им дойдоха началникът на полицейското управление в Свищов Момчил Златев и директорът на ОДМВР във Велико Търново Димитър Машов. Според тях престъпността в Червена не е тревожна, селото е спокойно и мерки се вземат:
„В рамките на последните три години – общо 11 заявителски материала, от които 7 са за кражби, като само една частично не е разкрита от тях. Спокойно село, като твърдя, че от 2021 година до сега нямаме заявена кражба от селото. Имаме два или три други случая, които са за престъпления, които не съставляват извършени кражби“, посочи Златев.
„Работим ръка за ръка с охранителните фирми. Отделно работим много добре с местната власт. Там, където има проблеми, незабавно се вземат мерки и проблемите се решават. Дали ще бъде под формата на операция, дали ще бъде засилено полицейски присъствие, пренасочване на патрули – това нещо се прави. Отделно полицейските инспектори и младши полицейските инспектори имат приемни дни, в които посещават населените места“, заяви Машов.
Че в Червена има проблеми, не беше чувал и кметът на община Свищов Генчо Генчев, който също дойде в най-отдалеченото село от крайдунавската община и заяви:
„Като местна власт тук е ролята на областната управа, на областната дирекция да засили полицейското присъствие по отдалечените населени места. По населените места са обезпечени с инспектори, които регулярно всяка седмица посещават. Сигнали не са постъпвали, няма официален сигнал“.
А хората в свищовското село Червена се чувстват изоставени:
„Държавата изобщо не мисли за малките села, както сме ние в Червена. Не мисля за малките села да отпуснат. Няма“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.