Увеличават се пациентите с К-19 в отделението в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович”, съобщиха за Актуално Свищов от здравното заведение. Днес хоспитализираните в Ковид отделението са 38 души – при 32 на 22 октомври. Изписаните днес са 8, което също е повече от края на миналата седмица. Увеличат се и болните, които се лекуват в домашни условия – 117 към момента, по данни на РЗИ-Велико Търново.
Седем медици осигуряват 24-часовата работа във Вътрешно отделение. На помощ в болницата са и студенти по медицина. В момента отделението, което лекува болните от К-19 е в трето ниво и са осигурени 40 места за стационарно лечение. 87 са леглата в болницата. Разкрити са 2 сектора за лечение на пациенти с Ковид-19 на 7-ия етаж. При преминаване в следващото ниво МБАЛ-Свищов трябва да осигури 57 легла за пациенти с К-19.
За периода 11.10.2021 – 24.10.2021 г. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 575,05 на 100 хил. души население (кафява зона, съгласно Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2).
През последното денонощие на територията на област Велико Търново новодиагностицираните случаи с COVID-19 са тридесет и четири (34).
Във връзка с регистрирани случаи на COVID-19 при: учители в ДГ „Ивайло“ (1) и ДГ „Рада войвода“ (1), ученик от 3 клас в СУ„В. Благоева“ и ученик от 12 клас в Спортно училище в град Велико Търново; ученик от 6 клас в СУ „Цв. Радославов“ и ученик от 12 клас в ПДТГ „Д. Хадживасилев“ в гр. Свишов; учител в СУ „М. Райкович“ гр. Лясковец, под карантина са поставени контактните лица и са разпоредени противоепидемични мерки (почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в обектите, преминаване от присъствено обучение към обучение в електронна среда на карантинираните ученици за срока на карантината и др.).