Светият синод забрани с Окръжно извършването на водосвети за политически партии извън храмовете. В съобщението на синода се обявява, че на заседанието, на което той е бил в пълен състав, е решено да се напомни, „че съгласно 6-то и 81-во Апостолски правила, 10-то правило на VІІ Вселенски събор и чл. 139, ал. 1 от УБПЦ – БП, свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители“.
Веднага след това изрично е записано, че „молебени и водосвети по молба на политически партии, лица и сдружения, според изискванията на Православната църква, трябва да се извършват само и единствено в православни храмове“.
В окръжното е натъртено и, че приветствието на свещенослужителите трябва да бъде с духовно съдържание. Не става ясно какво конкретно е накарало Синода да напомня, че духовниците не могат да са политици и че трябва приветствията им да са с духовно съдържание.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.