Уникално ревю представиха ученици от 4 – 8 клас СУ „Цветан Радославов“ в Историческия музей, видя Актуално Свищов.
Бяха представени стари градски рокли от 30-те и 40 те години на 20-ти век. Моделите не се показват за първи път пред широката общественост, но са уникални с това, че всички те са дарени на ИМ-Свищов. Болшинството са дарени от свищовлийка – братовчедка на бившия директор на Исторически музей – Свищов – Пети Доневски. А показаният цигански костюм за танци също е дарение, но от София. Към нея ИМ-Свищов днес бе включена и черна рокля, дарение от Цветан Радославов, която е принадлежала на неговата най-малка сестра.
Също днес в музея бе открита и уникална изложба, включваща 30 експонати, пазени във фонда на ИМ – Свищов. Освен историческата стойност, която имат – експонатите са уникални и с това, че са дарени на фонда. Дарителите са от цялата страна и това е причина надслова на изложбата да бъде „Дарени предмети, споделени истории“.
Двете прояви са част от официалното честване на годишнината от откриването на СУ „Цветан Радославов“.
„Дарителството е морален дълг и начин за себеизява на българина. Дарителството „на ползу роду“ е живо и до днес. Въпреки обществените сътресения и житейските проблеми, много запазили възрожденския дух българи, предават кътани десетилетия свои и на предците си вещи, на съвременните пазители на паметта—музеите, библиотеките, архивите“, коментира Надя Ангелова, уредник История на България 15 – 19 век.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.