Украински товарен самолет Ан-12 на авиокомпания “Мотор Сич Еърлайнс” е излетял от Бургас в 1 часа тази нощ, кацнал е във Варна след 21 минути, а в 4 часа е излетял за Жешов, Полша /полет M96547/. След това същият самолет се е върнал обратно във Варна днес малко преди 12 ч на обяд /полет M96548/.  Това показват данните от портала FlightRadar24.
Според bTV, движението на самолета засилва подозренията, че България вече изнася оръжия за Украйна, пише вестник „Сега“.
Фирмата собственик на машината е свързана с “Мотор Сич” – украинско държавно предприятие, специализирано в производството на авиационни двигатели и турбини. Базирано е в Запорожие, където беше и основното летище на авиокомпанията преди войната.
Сега обаче самолетът е излетял от полския град Жешов, чието летище “Уолстрийт Джърнал” определя като “основна артилерия за прехвърляне на оръжия” към Украйна с цел отбиване на руските атаки.
Към момента няма официална информация каква е била целта на полета до Варна.
Новината идва на фона на визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който днес заяви, че в българското правителство има политици, които не желаят да се помогне на страната му и определи като “цинични” обясненията защо не трябва на Киев да се изпраща оръжие.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.