С колко биха поевтинели основни хранителни продукти, ако 20-те процента отпаднат? Темата предстои да бъде обсъждана на коалиционни съвети, чакат се и точните разчети. Междувременно Нова тв направи репортаж как биха изглеждали нещата ако се махне ДДС 20% и данъкът стане с нулева ставка, пише Дир.бг.
Едно от най-важните и основни неща за българина – хлябът, би поевтинял с 40 стотинки за 1 килограм. За база се взимат цените според държавната комисия по стоковите борси и тържища.
0% ДДС беше предложено и за плодове и зеленчуци родно производство. От една страна, за да се облекчи натиска върху покупателната ни способност и – от друга – за да бъдат родните производители по-конкурентноспособни спрямо вноса. Сметката тук, ако вземем за пример доматите – при 4 лева и 34 стотинки за килограм с 20 процента ДДС, цената без данъка би била около 3 и 60 лева.
Въпреки заявката на правителството за борба с инфлацията, икономистите не са убедени, че отпадане на ДДС за храните би довело до поевтиняване на крайните цени.
„В общи случаи при сегашната ситуация се наблюдава по-скоро това, че цената остава при производителя“, заяви Стоян Панчев – икономист.
„Ще има някакво намаление, но най-вероятно няма да е толкова сериозно, колкото хората може би се надяват“, посочва и Георги Вулджев – икономист.
Въпреки този риск според Георги Вулджев не е вариант държавата да принуждава цените да се свалят директно. „Нито ние, нито бизнесът, нито правителството знае накъде ще тръгне инфлацията. Ако ги заставим да си намалят цените инфлацията в производствените им разходи ще се ускори още повече, тогава пък те ще трябва да работят най-вероятно на загуба“.
Затова и единственият възможен вариант остава намаляването на данък добавена стойност.
„Имаше дискусии за това да се слагат ценови тавани и прочие, което за мен няма да проработи, ще доведе до други проблеми, всички знаем за изчезването на стоките от рафтовете“, категоричен е Стоян Панчев – икономист.
Националният статистически институт вече съобщи, че инфлацията от март 2021 до март 2022 е в размер на 12,4%. Прогнозите са, че тя ще се задържи около тези стойности.
„В несигурна обстановка сме, така че аз по-малко от 12% годишна инфлация не мога да предвидя на този етап“, подчертава Панчев.
А какви мерки взеха останалите страни около нас? Гърция вдигна повторно тази година минималната работна заплата. Така тя става 713 евро. Румъния също обсъжда замразяване на ДДС за основните храни.
Защо цените в Румъния са 25% по-ниски от тези в България?
Проверка на БНТ показа Как в Румъния се оказа с 25% по-евтино и то при положение, че минималната заплата там е с над 65% по-висока, отколкото в България?
„За великденската трапеза избрахме основните 4 продукта – килограм агнешко месо, козунак, яйца и салата. Ако ги купим от Русе ще ни струват около 43 лева. Затова се отправихме на пазар в Гюргево. Пътуването ни отне около 15 минути.
С разхлабването на ковид мерките на фермерския пазар все по-често се чува българска реч. Сънародниците ни купуват най-вече агнешко месо, защото е 5-6 лева по-евтино, отколкото в България. Но има и друга съществена разлика.
Минималната работна заплата в Румъния от началото на годината е 515 евро, докато у нас е 710 лева. Тоест на пазара най-важното правило е с какви доходи купуваме стоката.
В месарницата на Мариано за Великден румънците купуват половин или цяло агне. Българите са по-скромни. „Режа им по два-три килограма. Но купуват и свински ребра, джолани“, споделя Мариано.
„Българите купуват, защото виждат, че месото ни е прясно, не е замразено. Цената е висока, но всичко се вдига – бензин, ток и никой не ни пита. И ние в Румъния не живеем добре с тези цени“, допълва Доримеа.
И въпреки това храната в Румъния е с 25% по-евтина, отколкото у нас.
„На сметка е. Пазарувам от тук всички продукти, включително и агнешкото, което е 14-16 лева за килограм и е натурално, и е по-вкусно, отколкото от веригите. Салати, краставици, всичко е по-евтино“, добави Росен Генчев.
На зеленчуковия пазар сергиите са подредени като в аптека. Килограм краставици е един лев и 58 стотинки, доматите са почти 5 лева, лукът 40 стотинки, а репичките и марулята 60. Така пролетната салата в Румъния излиза под 8 лева. Едрите яйца са по 24 стотинки, а най-скъпият козунак с плънка орехи и бадеми е 7 лева и 90 стотинки.
И въпреки, че търговците в Гюргево признават, че цените им са високи, великденският обяд в Румъния струва около 33 лева. В България обаче за същите продукти плащаме 10 лева повече. Първо избираме зеленчуците за салатата.
„Цената е 10 лева. Не е ли много скъпо? Всичко се е повишило с 20%. Клиентите мърморят, купуват в по-малки количества“, коментира Александър Баландин, зеленчукопроизводител.
Много от хората се отказват и от агнешкото месо, като му видят цената. В Русе средно струва 22 лева.
Като прибавим яйцата и козунака сметката за великденската трапеза с продукти от България излиза 43 лева срещу 33 в Румъния“, разказват колегите от БНТ.