Над 63 000 са регистрираните украински бежанци у нас, от тях 59 000 са настанени в хотели. След 31-ви май обаче ще трябва да напуснат хотелите и да бъдат разпределени във ведомствени жилища и спортни бази в страната. Няма яснота къде ще бъдат изпратени над 100-те бежанци в Свищов в кризисния център, от които 80 са майки с деца. Голяма част от тях са с прекъснати здравно-осигурителни права и не могат да ползват медицинска помощ, да започнат работа, а децата им да бъдат приети в ясли и градини. Това разказва във репортаж от града на Щастливеца сайта Times.bg.
В кризисния център в Свищов са настанени над 100 бежанци. От 4 март в него живее Кристина Верикова от Одеса, самотна майка на две деца. По образование е културолог, завършила е в Университета по изкуства и култура в Киев, но не може да започне работа, тъй като няма кой да гледа малките й деца.
„Условията тук са хубави, особено след като напуснахме Украйна, където ситуацията много се влоши! Мислех си да търся работа онлайн, докато малкият спи, да правя нещо…но нищо не можах да намеря! Финансово ми е тежко, хранят ни, осигуряват ни най-необходими неща, но да купиш нещо на децата…не можеш!“, признава Кристина.
38-годишата Марина Колева е бесарабска българка от село от Одеска област, работила е като икономист. Има 4 деца, най-малкото от които е на 9 месеца, а по-големите й деца учат онлайн в украинско училище.
Сама с тези 4 деца ми е много трудно! Тук ще сме до 31 май, а сетне как ще е – не знам? Мъжът ми и майка ми са в Украйна, искаме да се върнем при тях, но още не си тръгваме, докато има военни действия, споделя тя. С бебето й е немислимо да започне работа.
Едва 25 бежанци са започнали нискоквалифицирана работа в Свищов.
„За да започнат работа по определени специалности, трябва легализиране на дипломите от Министерство на образованието, но има трудности от Министерството на образованието в Украйна, да бъдат издадени такива заверени копия, обяснява кметът на Свищов Генчо Генчев.
Повечето бежанци са с нередовен здравен статус. Така нито могат да започнат работа, нито децата им да бъдат приети в ясли и градини.
„Те са записани при личния лекар, личният лекар след като провери статуса им в НОИ, получава след няколко часа уведомление, че даденото лице е с прекъснати здравно-осигурителни права.“
От НОИ днес разясниха на нарочен брифинг, че се обсъжда постановление всички граждани, които са с временна закрила за 3 месеца, да им бъдат платени осигуровките. Трябва постановление да се определят правилата, след като се предвижда след тези три месеца да могат да се самоосигуряват. Държавата ще осигурява децата и възрастните до края на статута им.
„Тече подготовката за приключване на Фаза 1 за настаняване в хотелите към 31 май. Подготвени и налични са над 33 хиляди ведомствени жилища и места, съобщи Марияна Тошева, от координационната група на Държавната агенция бежанци.
От местната управа в Свищов обаче до момента нямат никакви указания как да действат след 31-ви май.
„Начинът, по който ние ще процедираме е : товарим ги на няколко автобуса и ги стоварваме в кризисни центрове на държавата!“, заяви Генчо Генчев.
Повечето бежанци в Свищов ще изчакат до последния момент, за да решат дали ще останат в България или ще се приберат по домовете си.