„За нас беше важно да можем да помогнем на Украйна с това, от което има нужда. Много хора казват дайте това, дайте онова. Първо – ние не можем да дадем нещо, което нямаме, примерно ракети. Не можем да се лъжем, че нашата армия няма бойни дефицити. Затова в решението на парламента записахме „до възможностите на България“, т.е. предоставяме помощ, но това, което можем да предоставим“.
Това каза пред БНР, в предаването „Политически некоректно“ с водещ Силвия Великова, Настимир Ананиев, депутат от „Продължаваме промяната“.
„Единствено ПП не вдига червени флагове и не поставя червени линии, защото не можем да си затворим очите за това в каква ситуация се намира в момента държавата. … Поведението на всеки един от коалиционните партньори трябва да бъде държавническо. Ние имаме зелен флаг от народа, който иска промяна, но това се случва под натиска на война, на инфлация и на международна енергийна криза. … Нашата червена линия е корупцията“, заяви още той.
Според него в момента страната няма нужда от предсрочни избори.
По думите му това правителство е единственото, което не работи с ДПС и затова Движението го е обявило за най-слабото управление на страната.
Ананиев коментира срещата на премиера Кирил Петков и представителите на транспортния бранш, която завърши със скандал и закани за протести:
„За мен това е търсен скандал и провокация. Точно тези среди и хората около тази госпожа (Магдалена Милтенова – б.р.) са свързани с ГЕРБ и предишното управление, когато се даваха много субсидии и се източваха публични средства. Този бизнес, който не е конкурентоспособен, е свикнал държавата да му дава пари. … Голяма част от превозвачите са останали на срещата при премиера. Една част са излезли, да. … Напрежение има, но то е продуцирано. Те ще излязат със своите камиони и автобуси да блокират и с едно изнудване ще се опитат да натискат“.
„Мнението на Министерския съвет по въпроса за руския газ е единно и то следва решението на ЕС за обща позиция срещу това, което се случва в Украйна и общо решение за газа. … За пръв път България е лидер. Тук се събраха 10 премиери на страни от региона с мандат да търсят решение за Югоизточна Европа за доставките на газ. Ние имаме инфраструктура, в края на юни надяваме се да е готова и интерконекторната връзка с Гърция“, подчерта Настимир Ананиев.
„Когато имаме гаранции и когато нашият интерес е защитен, тогава ще бъде вдигнато ветото на Северна Македония“, каза депутатът от „Продължаваме промяната“ и уточни, че българският интерес е Западните Балкани да влязат в Европейския съюз.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.