Представянето на книгата „Караманово в разкази“ се превърна в едно от най-значимите културни събития в Караманово през тази година, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Това е втората художествена творба на авторката Пламенка Костова. Миналата година пенсионираната учителка издаде стихосбирката „С нежност и обич в сърцето“. „Пламенка спази обещанието си и написа още една вълнуваща творба, която е изградена на запазени архивни документи“, сподели в експозето си читалищният секретар Петя Герасимова. Събитието беше посветено на 1 ноември – Деня на народните будители и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски. Представянето на „Караманово в разкази“ се осъществи със съдействието на Народно читалище „Светлина“.
В изданието хронологично са публикувани 60 разказа, в които авторката умело съчетава историческата действителност, преданията и легендите с художествения образ. Всеки от разказите е посветен на отделно събитие, свързано с развитието на населеното място. Всяко от събитията, описани в творбата, би събудило интереса на малки и големи, които поемат в ръка „Караманово в разкази“. В залата се събраха много общественици, учители и ученици, културни дейци и самодейци. Развълнувано Пламенка Костова сподели, че посвещава книгата си на всички учители в Караманово, отдали голяма част от съзнателния си живот за обучението и израстването на младите хора. За да споделят вълненията на авторката дойдоха много гости и съратници на читалищното дело. В залата бяха и кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев и кметът на Караманово Бисер Блажев. В поздравлението си д-р Петров изтъкна, че творбата представлява своеобразна енциклопедия за развитието на Караманово – още от неговото основаване, изграждането на читалището и училището, описанието на местните обичаи и традиции. Самодейци от театралната трупа, учители и ученици пресъздадоха откъси от книгата. Пред многобройната публика оживяха уроците с практическа насоченост на даскал Ирман, постъпването на работа на първата учителка, посещението на училищния инспектор. Самодейци от женската певческа група бяха подготвили изненада за авторката на „Караманово в разкази“ Те изпълниха песен, посветена на родното място, по стихове на Пламенка Костова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.