Осем училища от областта бяха наградени в Регионалното управление на образованието – Велико Търново за изготвяне на презентации и филми, посветени на бележити народни будители, родени в района, съобщиха от СУ „Цветан Радославов”.
Любомир Тодоров, Цветелин Иванов и Кремена Иванова от СУ „Цветан Радославов“ уверено и емоционално представиха потомствените будители Христаки Павлович, Цвятко Радославов, Николай Павлович и авторът на българския химн. Екипът бе поздравен за своите презентаторски умения и познания от представители на РУО и Община Велико Търново.
Тържественото събитие беше посветено на 1-ви ноември и напълни с любознателни ученици голямата зала в РУО. Началото беше дадено от началника на институцията инж. Розалия Личева. Тя приветства всички учители и ученици, които се включиха в инициативата, обединена под мотото „Горди потомци на святи и достойни деди – будители от родния край“. Създадените презентации и видеофилми са резултат от съвместните проучвания на ученици, учители, представители на читалища, музеи и библиотеки от област Велико Търново. По време на тържеството представителите от ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени представиха даскал Васил Неделчев, основател на читалището в Сухиндол и пламенният родолюбец Тодор Лефтеров, който е роден в село Михалци. Емблематичният писател Алеко Константинов беше представен от възпитаниците на едноименната гимназия в Свищов, а учениците от СУ „Емилиян Станев“ представиха своя патрон. Незабравимият Константин Кисимов, наследник на видните търновски дейци Пандели Кисимов и Евгения Кисимова, пресъздал пет пъти образа на Странджата, беше представен от ЧПГ „АК – Аркус“ във Велико Търново. От своя страна учениците от ПГТ „д-р Васил Берон“ запознаха аудиторията с видните художници Борис Денев и Рафаил Попов. Основателят на първите художествени провинциални изложби в България Недялко Каранешев беше представен от учениците на ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.