Минералният извор край града при бившето ДЗС е предпочитано място за отмора, въпреки студа, установи репортерската проверка на Актуално Свищов. Намираме семейство Цанкови от Белене в пълен състав в басейна при извора, а температурата на близо до нулата. Робърт е категоричен, че не му е студено, защото температурата на водата е над 40 градуса. Подкрепя го и съпругата му Елка, която уточнява, че посещават извора винаги, когато имат свободно време. 2-годишният Браян още не може да говори, но е видимо доволен, че се намира във водата. Родителите разказват, че това е второто посещение на малчугана в минералния извор край Свищов. Със смях споделят, че предпочитат да го посещават при отрицателни температури на въздуха, защото се топлят във водата.
Някога „Топлата вода”, както е известен още минералният извор при бившето ДЗС, е била истински кът за отмора. Затова свидетелстват останките от покритите басейни, които в момента са неизползваеми. Мястото и в момента е предпочитано от хора от всички възрасти не само от града, но и от близките селища.
За безплатните спапроцедури на открито в момента се използва останалото от миналото басейнче. 45-годишният Александър Илиев, който работи като охранител, е от Козловец и от зимата на 2014 г. започва да посещава извора. Това той прави въпреки студа и снега. На топлата вода е винаги, когато има свободно време. Той твърди, че се чувства ободрен след престоя си в басейна.
Има моменти, когато се събират и по десетина желаещи да се потопят в лечебната вода. Тогава се налага и да се изчакват. А освен от града, мястото е предпочитано и от хора от близките населени места – Ореш и Белене.
Освен за лекуване на болежки по хората, топлата вода от извора се ползва и за други цели, разказва с усмивка Александър. Негов приятел му споделил, че с течността от минералния извор си пръска лозето през лятото, което от няколко години имало неизвестно заболяване. “Явно сярата във водата помага не само на хората, защото лозето му наистина се оправи”, допълва той.
За да се превърне минералният извор в истински спацентър, е необходимо много малко. Да се изгради място, където хората да се преобличат, защото днес това става в колата през зимните месеци и сред буйната растителност през топлите сезони. Освен това трябва ремонт на старата покрита къпалня и по този начин мястото ще се ползва пълноценно и при лошо време. Иначе преди две години е монтирана лампа със слънчева батерия, която през нощта осигурява светлината и на нощните посетители на извора. Да, но от известно време тя не работи, уточнява Александър.
Снимка: Архив – Мястото е любимо за отмора и на Академик, юноши старша възраст.