Димитър Цветанов е от София, който се занимава с дърворезба и пластика. Неговите магически кутии са вдъхновени от фантастичния свят на приказките и не оставят никого равнодушен пред таланта на твореца, разказва в репортаж Стефка Бакърджиева от БНР – Бургас.
Той стъпва на познатия занаят дърворезба, но успява да го развие и да вдъхне живот и красота на дървопластиката като използва различни методи и прийоми, за да въздейства по неповторим начин със своята изненадваща колоритност, впечатляващо майсторство и особен поглед към детайлите.
„Занимавам се с дърворезба вече 35 години. Попаднах случайно в занаята , роден съм в село край Свищов и родителите ми ме насочиха към училището за приложни изкуства в Трявна, след това продължих да уча в София и така! Освен с дърворезбата, се занимавам и с декупажна техника. Използвам и други материали като картон, метал, дърво и се прави смесица от различни стилове.“
Димитър Цветанов изработва магически кутии, вдъхновени от стилистиката на филми като „Game of trones“, както и от книгите на Дан Браун и от steampunk културата и магическия свят от книгите. Кутиите са в различни размери, предназначени за дребни предмети и документи и идеални, както за подарък, така и за украса на собствения ви дом или офис.
Майсторът споделя, че много обича да работи с материалите липа и орех. По – трудно е да се правят дребни предмети от дърворезба, а той се учи всеки ден в работата си. Димитър се надява, че занаятът му ще продължи да съществува и няма да се загуби във времето, защото в него има много красота и изящество.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.