Днес ще ви разкажа една история. Историята на Марина, от Хмелницки. Марина е на 30г, бременна в петия месец. И докато до онзи ден Марина се е любувала на семейното огнище и е правила планове за бъдещето си със своя съпруг, днес тя прекарва част от ежедневието си в старо бомбоубежище в мазето на своя блок. Нейният мъж, Виталий, от вчера е част от запасната териториална армия на Украйна и вече се е отправил към сборен пункт.
Но Марина не е сама, тя е заедно със своята майка, сестра и малка племенница, всичките сгушени и уплашени, с мисъл какво се случва и дали ще види отново съпругът си.
Марина осъзнава, че бидейки бременна, при вече липса на лекари, консумативи и нормална доболнична помощ, може да се случи немислимото и да пострада детето в утробата й.
Затова тя прави смелата и до вчера немислима стъпка да опакова един куфар с дрехи и заедно с другите жени в семейството, да се отправи към молдовската граница, където без да има понятие какво ще се случи, да търси начини да пресече и да се отиде нейде, където е по-спокойно.
За щастие, добри българи вече са се организирали в доброволчески отряди и организират безплатен транспорт от румъно-украинската и молдовската граници до България. От там Марина ще поеме към българското черноморие, където нейното семейство ще бъде безвъзмездно настанено в апартамент до утихване на събитията.
Но в положението на Марина са над милион украинци, скупчени по граничните пунктове и търсещи подадена ръка. Нашата държава вече декларира помощ за всички, които потърсят убежище, но усилията се некоординирани и хаотични. В момента реалната помощ идва именно от добри хора и доброволци, които заделят от своя залък и жилищна площ да помогнат на тези, нуждаещи се.
И в този ред на мисли, се питаме, не е ли време свищовската Алма Матер да заеме по-отговорна позиция и да отвори общежитията и столовата си, за тези, в най-голяма нужда. Несъмнено тези усилия ще бъдат оценени достойно в бъдеще, а вече се договарят и пакет от финансови мерки за обезпечаване на тези организации, които се включат в координираната помощ за бежанците.
Време е свищовската общественост да се върне към християнските си ценности и покаже съпричастност и готовност да предложи гостоприемство на най-нуждаещите се, а именно, жени, деца и старци.
Общинската администрация може да назначи хора за по-бързото обработване на документите и статута на бежанците, Академията да предостави своята база, а свищовлии – своята съпричастност и гостоприемство.
Нито един човек не заслужава ужаса на войната и последствията от такава. И както има една приказка: „Има десетилетия, в които нищо не се случва и има седмици, в които десетилетия се случват“.
Свищов, ние сме в една от тези седмици и трябва да се действа!
Емил ПЕРУШАНОВ

Сн: интернет
Бел. на ред. Авторът предоставя своя апартамент на българското Черноморие и приема четирима бежанци от Украйна! Свищовлията е готов да се прибере на място и да организира логистиката по посрещането и настаняването на нуждаещите се хора…
Желаещите да помогнат могат да го направят и в тези две групи в социалната мрежаТУК и ТУК

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.