Свищов отбеляза Националният празник на Република България – 3 март и 145 години от Освобождението на България от османска власт, проследи Актуално Свищов.
По традиция празничният ден започна с благодарствен молебен за Освобождението на страната, който бе отслужен в храм „Света Троица“. След него, на централния площад „Алеко“ се проведе военен ритуал за издигане на националното знаме на България, който бе изпълнен от почетен караул от Военно формирование 28880-Белене и духовия оркестър към него.
Събитията продължиха с празнично общоградско шествие до паметника на Свободата, където бе и кулминацията на тържествата. Програмата започна с изпълнения на деца от детските градини „Васил Левски“, „Слънчо“ и „Чиполино“ и квартет „Свищов“, а след тях отец Михаил отслужи панихида в памет на загиналите воини в борбата за Освобождение.
Пред събралите се жители и гости на Свищов кметът Генчев произнесе празнично слово, което бе последвано от едноминутно мълчание, в памет на загиналите за свободата на България. Празничният Трети март в Свищов приключи с ритуал по поднасяне на венци и цветя, в знак на признателност към героите. Децата на ДЮШ Академик бяха сред десетките, които отдадоха почит, поднасяйки цветя пред паметника на Свободата.