С разум, честност и солидарност можем да преведем страната ни през кризите, които преживява. Това се казва в поздрава на кмета Генчев към жителите на община Свищов за днешния 3-ти март – национален празник, когато отбелязваме 145 години от Освобождението на България.

 • Скъпи съграждани,
  Трети март е дата свещена в нашата история. Дата, която държи будна нашата съвест. Защото историята не е забравено минало, а наследство което носим с тежестта на пораженията и с гордостта от победите. В историята ние откриваме нишката, която ни прави народ. Там е нашето минало, но и нашето бъдеще. В историята са поуките, които днес трябва да ни направят по-мъдър, по-силен и по-успешен народ.
  Преди 145 години България се появи отново на картата на Европа, след петвековно отсъствие. Успех, извоюван с цената на свидни жертви, които народът ни приема за свои герои. Героизмът на тези смели мъже е неподвластен на времето и в техния подвиг откриваме пример за достойно поведение днес.
  Живеем във времена на унищожителни вътрешни и международни политически отношения, но ние имаме силите да ги превъзмогнем. С разум, честност и солидарност можем да преведем страната ни през кризите, които преживява. Само сплотени можем да съхраним България – чиста и свята, каквато я мечтаеха предците ни. Защото, както пише Левски: „Всичко се състои в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.“. Нека примери като този ни помогнат да бъдем повече самовзискателни и по-малко критични, повече даващи и по-малко изискващи, повече търсещи и по-малко очакващи… Само тогава ще постигнем своя национален идеал, когато дадем от себе си.
  Трети март е ден за празник, но и ден за помен. Като не забравяме, че свободата не ни беше подарена, изричаме имената на героите, които я извоюваха. Изричаме ги тихо и съкровено, и това е нашия личен разговор със Свободата. Защото нашата незабрава е отплата за тяхната саможертва, и защото всеки може да живее в свобода, но не всеки може да умре за Свободата.
  Да живее България!