138 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България тържествено отбеляза Свищов.

Десетки жители и гости на града се събраха пред Паметника на 33-ти Свищовски полк. Пред присъстващите слово произнесе директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов.

Днес отбелязваме 138 години от деня, в който България си възвръща това, което ? принадлежи, каза той в словото си. Макар Съединението да е безкръвен акт, то е подготвено от редица важни събития преди него – от българското Възраждане, от вековната борба за независима българска църква и език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение и десетките въстания, припомни Маринов.

Венци и цветя по повод Съединението на България поднесоха кметът на Общината Свищов Генчо Генчев и председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, началника на Военно формирование 28880 Белене полк. Петко Петков, заместник-ректорът на Стопанската академия „Димитър А. Ценов” доц. Румен Ерусалимов, началникът на РСПБЗН – Свищов инж. Светлин Михайлов, други официални лица, представители на партии и обществени организации, както и граждани.