Младите остават в общината заради развитата индустриална зона и добрите условия за живот, уверява кметът

Павел Гуджеров е икономист, завършил е Стопанската академия в Свищов. Бил е депутат от ГЕРБ и зам.-министър на околната среда и водите. През 2015 г. печели местните избори и става кмет на община Раковски, а 4 години по-късно е преизбран. Кандидат е за трети мандат.

– Г-н Гуджеров, жителите на Раковски твърдят, че общината става все по-привлекателно място за живеене. Какво ново се случи в нея през последния мандат?

– Както всяка община, и Раковски има проблеми, но се стараем да разрешим възможно най-много от тях. Активно се работи по асфалтирането на улици в града и 6-те села. Бяха изградени пречиствателни станции и канализационни мрежи в Стряма и Белозем, а в Чалъкови изпълнихме втория финален етап на подмяна на водопроводната система. Там построихме и нова детска градина.

В Белозем извършихме дълго чаканото почистване и корекция на коритото на река Сребра, изградихме физкултурен салон с размери на малка спортна зала, ремонтирахме площада на селото. В Стряма и Шишманци санирахме читалищата, входирани са проекти за тези в Болярино и Момино село.

В град Раковски в момента работим по изграждането на нова детска градина, която трайно да реши проблема с недостига на места. Ще превърнем една сграда, чието строителство е започнало, преди аз да съм роден, в модерна забавачка. За това ще са ни необходими 3 800 000 лева.

Сумата е от банков кредит, но има ли по-важна инвестиция от тази в децата на Раковски?

За подрастващите и младите сме създали добри условия за спорт. Стадионите ни са обновени и на тях се провеждат регулярно състезания. Тази година се състоя международният футболен турнир “Франц Коков”, в който участваха 4 чуждестранни отбора.

За да поощрява спорта, общината раздава стипендии на деца, които са показали постижения в различни дисциплини. Атракция не само за малки, но и за възрастни са макетите на 7-те чудеса на света. Експозицията е в “Приказната гора” в Раковски.

Полагаме грижи и за подобряване на здравното обслужване. Обновихме поликлиниката в кв. “Секирово” с помощта на спонсори. Там бетонирахме паркингите, асфалтирахме алеята, направихме парково осветление и оформихме тревните площи.

Както във всички общини у нас, така и в Раковски са необходими ремонти по пътната инфраструктура. Предстои да започне рехабилитацията на трасетата Раковски – Шишманци, Белозем – Чалъкови, Раковски – Отец Кирилово. С проектна готовност е и отсечката Болярино – Чоба. Скоро ще стартираме корекция на коритото на река Сребра и в град Раковски.

За да бъде общината привлекателно място за живеене, хвърляме усилия за поддръжка на паркове и зелени площи. Бяха изпълнени много малки проекти във всичките ни населени места за рехабилитация на паркове, подмяна на детски съоръжения и изграждане на стрийт фитнеси, спортни игрища.

Помагаме и на полицията за опазване на обществения ред. Общината предостави за ползване на РУ – Раковски, над 150 видеокамери. Те са позиционирани на всички ключови обществени места и на входовете и изходите на града и шестте ни села.

С камерите денонощно се следи за извършване на правонарушения и престъпления – както за своевременното им разкриване, така и с цел превенция. Системата за видеонаблюдение се надгражда ежегодно.

– Колко километра улици асфалтира вече общинската фирма, която беше създадена преди 6 години, за да ремонтира улиците в града и селото?

– Общинската ни фирма “Благоустрояване и превенция” е единствената у нас, която разполага с толкова много собствена техника – повече от 15 машини. Асфалтирането излиза наполовина по-евтино и се работи по-бързо. Ако бяхме използвали външни изпълнители, щяхме да сме много по-назад и да ни струва по-скъпо. За шест години е положена настилка на над 35 км. Само тази година са асфалтирани повече от 5, 6 км улици. Ремонтирани са 22 600 кв. м тротоари.

Освен това фирмата е ангажирана и с поддръжка на уличното осветление и парковете, с ремонти по напоителните системи и със сметоизвозване.

– Какви проблеми остават все още нерешени?

– Няма да е нескромно, ако кажа, че доста работа се свърши, но и още много остава. С голям приоритет за мен е доизграждането на канализационните мрежи и подмяната на водопроводите на селата Стряма и Белозем, а след това и асфалтирането на улиците с изградена подземна инфраструктура. Ще реализираме и пътните обекти, по които има проектна готовност. Активно продължаваме с рехабилитирането на парковете във всички населени места. Една от важните ни задачи е довършване на асфалтирането на всички улици в град Раковски.

Ключовият проект ще е многофункцоналната спортна зала “Арена Раковски”, която да се превърне в дом на многото спортове, които започнаха да се развиват в нашата община.

– Раковски е предпочитано място за инвестиции. Колко компании развиват дейност на ваша територия?

– В индустриалната ни зона функционират десетки компании и тя продължава да расте. Една от последните големи инвестиции беше складова база за 8 милиона лева. Предприемачите ни предпочитат заради географското положение, развитите комуникационни връзки и доброто взаимодействие с общинската администрация, която помага за решаване на проблемите им.

Тази година община Раковски беше отличена на Балканските бизнес награди. Получихме приз за местна власт, която устойчиво работи за развитието на бизнеса.

Възможността за работа е една от причините за задържането на младите хора в община Раковски и увеличаване на населението ни в последните години. Идват много пловдивчани, които предпочитат по-спокоен живот. Купуват си имоти и се установяват в общината.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.