Заключителна среща-разговор от националната инициатива на БТА „Алеко днес“ ще се състои в Свищов. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

На 21 септември от 11.00 ч., в зала №1 на Общината ще се състои заключителна среща-разговор от инициативата на БТА „Алеко днес“, посветена на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов.

Община Свищов и БТА организират събитието в родния град на Щастливеца, в рамките на традиционните празници „Свищовски лозници“. В него ще се включат Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, Георги Лозанов, директор на дирекция ЛИК, доц. Йордан Ефтимов, председател на журито на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“, поет, литературен историк и критик, доц. Юлия Николова, историк, литератор, автор на книги – краевед, Анатолия Валериева, уредник в къща музей „Алеко Константинов“, Росен Маринов, директор на дирекция „Култура и културно наследство“ в община Свищов.

На срещата ще бъдат дискутирани теми, представящи интересни и по-малко известни факти от живота и творчеството на Алеко Константинов. Поканени са всички, които проявяват интерес към историята, литературата и личността на един от най-знаменитите български писатели и общественици.

Инициативата „Алеко Днес“ бе обявена в началото на тази година, на официална среща в пресклуба на БТА в София. Чрез серия от срещи-разговори и тържествени събития в пресклубовете на агенцията в цялата страна, БТА засвидетелства почит към паметта и делото на Алеко Константинов по случай навършването на 160 години от рождението му.
Такива срещи бяха осъществени в много български градове, на които модератор е литературният историк доц. Йордан Ефтимов, автор на идеята за кампанията.
След последната проява от инициативата, която ще се състои в родния град на Щастливеца Свищов, се предвижда издаването на сборник, в който 160 наши съвременници ще се включат с по 160 думи, посветени на личността, идеите и образите на писателя.