СУ „Николай Катранов“ се включи европейската инициатива – Ден на европейските автори, която се проведи за първи път на 27 март 2023 г. по идея на Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции на страните членки. Това съобщи за Актуално Свищов Христина Борисова, заместник-директор на гимназията. Идеята е това събитие да стане ежегодно – в последния понеделник от месец март, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора.

Денят на европейските автори в СУ „Николай Катранов“ при по-малките ученици бе отбелязан с поредица интересни срещи с писатели и популярни личности.
Учениците от II „б“ клас, с учители Снежана Блажева и Валя Георгиева, преживяха една вълнуваща среща на тема „Вълшебството на приказките“ с писателката от град Свищов Светлана Тодорова. Пред учениците авторката представи част от творбите си – приказки и стихотворения за деца.

Учениците от II „в“ клас, с учители Стефка Николаева и Евгения Георгиева, поканиха на гости треньора от Годжо карате клуб „Алеко“ сенпай Верони Маринов, който им чете любими детски приказки.

В Деня на европейските автори един учебен час по литература на IV „а“ клас, с учители Ценка Димитрова и Иваничка Георгиева, се превърна в Андерсенова приказка. Децата се пренесоха в нейния вълшебен свят с помощта на библиотекарите от ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ Веселина Спасова и Маргарита Колева, които им представиха приказката „Малката кибритопродавачка“.

Учениците от IV „в“ клас, с учители Петя Попова и Шенгюл Якубова, имаха интересна седмица, която започна със среща с Божидар Богданов, автор на поетични книги и един роман. Той сподели с четвъртокласниците, че рано или късно, човек стига до хубавата книга, която ще го вдъхновява, в която ще открие себе си и смисъла на живота. Децата се срещнаха и с учителя по български език и литература в прогимназиален етап Ангел Ангелов, с когото разговяряха за любимите си книги. Тази дискусия по-късно продължиха и с психолога на училището Милена Богданова.

В Деня на европейските автори свой Литературен клуб основаха учениците от X „а“ клас и тяхната учителка по български език и литература Елена Ангелова-Богданова. Те се събраха в библиотеката на училището и споделиха впечатленията си от любими книги и автори, уговяряйки се всеки месец да четат заедно и да обсъждат прочетеното.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.