76 дни до Местни избори 2023 година, когато трябва да изберем кмет на общината и града, на населените места и общински съветници. Към момента въпросителните са много повече от знайното…

Известното

ГЕРБ – Свищов официално номинира за трети мандат кмета Генчев. Самият той се държи като кандидат, но все още не е обявил официално кандидатурата си. Явно това ще стане след 15 септември, когато Изпълнителната комисия ще заседава и утвърждава.

БСП – Свищов, която през 2015 издигна Генчев в момента изживява катарзис. Фактически към момента местна организация столетницата няма край Дунав. Дано в най-скоро време това състояние се преживее, защото организацията бе водеща в общината и да се намерят хора, които да й върнат старата слава…

Че наближават избори личи и от публикации в отделни сайтове. Есенцията им е предъвкване на стари теми, които бяха актуални преди години и авторът на настоящия текст пръв им даде гласност!

Тогава обаче свищовската опозиция си затрая и предпочете да продължи живот в дунавското политическо блато. Едва ли претоплени манджи ще впечатлят свищовлии. Още повече текстове без автор! Не може години наред да си на ниво „Слънце в сряда“, „Облачен петък“ и да стигнеш ниво от сложно изречение…

Всъщност липсва какво се предлага след Генчев! Ако приемем априори, че последните осем години са провал – каква е алтернативата, какво се предлага на свищовлии? Платформата? Чува се само, че е много зле, но как ще стане мед и масло в Свищов и околността ни дума.

Две полуофициални кандидатури

С много питане и без официални изявления все пак две имена, 76 дни до изборите, станаха известни.

Местната структура на Има такъв народ влиза в битката за местната власт със собствен кандидат – Емилия Цветанова, председател на местната структура. Тя е възпитаник на СА „Димитър Апостолов Ценов”, развива собствен бизнес. Позната е на местната общност и със свои участия в различни протести. Самата Емилия Цветанова, коментира, че нейната кандидатура ще бъде официално обявена след санкция от ръководството на партията.

Местната структура на Продължаваме промяната залага на преподавателя в Академията Стефан Проданов, съобщи Емил Николов, също преподавател в Академията, съветник в ОбС – Свищов 2015-2019, кандидат за народен представител на последните извънредни избори от ПП и общински партиен координатор. Той уточни, че също се чака последната дума от по-високите партийни етажи.

За разлика от кандидатурата на Продължаваме промяната в София тази в Свищов няма спорни моменти, спрямо роднините. Стефан Проданов е главен асистент, доктор в Академията, с дисертация в областта на финансирането на културния туризъм. Публично е известен като председател на Съвета на туризъм и като на водач на първата антична реенактмънт-група, която е в основата на традиционния вече фестивал Орел на Дунава.

Спортът е важна част от живота на Проданов. Започва от малък да играе футбол в Академик Свищов, но тежка контузия го вади от професионалния футбол още на 22 години. Въпреки това има записани повече от 10 официални мача в основния отбор на „студентите“. Син е на едно от големите имена на отбора – Станимир Проданов, капитан и един от лидерите на отбора във времето, когато Академик е фактор в българския футбол.

Проданов е племеник на д-р Бойко Проданов, който прави новата болница в града на Щастливеца малко преди земетресението от 1977 година. По негово време и настояване болницата получава оборудване от Западна Гернамия, каквото няма и във Велико Търново и е трябвало, да е копие на Медицинска академия – София. Тогава светилата на Медицинска академия са идвали в града ни, да учат местните си колеги. Министърът на здравеопазването осигурява първите линейки за болницата.

На въпрос дали ще е кандидат за кмет Калин Костов, заяви че работи за обединение на силите, които искат промяна в управлението на община Свищов. Даде и анонс, че на 14 септември ще бъде учредено сдружение „Площад Алеко“.

Въпросителните, които остават

Любопитен момент е дали кандидатурата на ПП ще бъде подкрепена от Демократична България. Едно от знаковите лица на обединението не само на местно ниво, коментира неофициално, че това ще стане. Дано е прав, защото при свищовските десни важи максимата – двама с по четири идеи! Ако това се потвърди и тази година шансовете, да има поне балотаж намаляват…

Неизвестни има и от Възраждане. Колкото и да се опитват някои хора да я подценят партията има своето влияние. Лично Костадин Костадинов коментира, че партията ще участва на изборите със свои кандидатури и няма да влиза в коалиции. Любопитно е кое ще бъде лицето, което ще влезе в битката за кметския стол на Свищов.

В заключение

Не трябва да забравяме, че на 29 октомври ще избираме освен кмет, но и общински съветници. По закон ОбС е основния орган, който определя политиката за развитие на общината. Това става с решенията, които съветниците приемат. Това би трябвало да стане след дискусия в пленарна зала. За много голямо съжаление това не е факт в свищовските местни парламенти за последните поне три мандата.
Александър ШАБОВ