Нова драма в коалиционните отношения – ИТН бламира правителството по ключов въпрос – решение по спора с пътностроителните фирми, заради който те излязоха на национален протест. Подкрепиха го останалите три партии в управлението, пише Дир.бг. 
Премиерът Кирил Петков обяви, че днес отново ще внесе предложението за разплащане с пътностроителните фирми.
На среднощно заседание депутатите отхвърлиха проекта на правителството. Макар и част от управляващата коалиция „Има такъв народ“ гласува против него.
Ето какво написа във фейсбук Кирил Петков:
„Днес (вчера – б.р.) обещах на строителните фирми, че 655 милиона лв. ще бъдат разплатени веднага, и останалите 50% – след проверка и одобрение на парламента. Това решение гарантираше, от една страна, 655 милиона лв. веднага за строителите, а от друга – работещ механизъм за прозрачно изразходване на средствата пред очите на цялото общество.“
Премиерът изтъква, че „Продължаваме Промяната“, БСП и ДБ са направили точно това, което е било обещано на строителните фирми. Но другите не са ги подкрепили – и кои са те „се виждат долу на таблото!“, заключава Петков и подчертава: „Ще внесем предложението повторно още в утрешния ден. Няма да губим нито ден.“
Днес като първа точка от дневния ред на Народното събрание е предвидено гласуване на единствената кандидатура за управител на БНБ – тази на Любомир Кримански от ИТН. Кирил Петков вече заяви, че няма да подкрепят тази номинация. Мартин Димитров от Демократична България отбеляза, че нищо не налага бързо избиране на нов управител и че трябва да се стигне до единна кандидатура на управляващата коалиция.
Какво предвижда неприетото предложение на Петков
Проектът предвижда АПИ да заплати от бюджета си за 2022 г. 50 на сто от задълженията към фирмите за поддръжка и ремонт на пътища, както и 100 процента от задълженията за доставка и монтаж на мантинели, пътни знаци, полагане на маркировка. Допълнителните плащания във връзка с предявени суми към АПИ ще се извършват след одобрение от Народното събрание и въз основа на доклад на междуведомствената работна група за установяване на реално изпълнените дейности, разгледан от антикорупционната комисия в парламента.
Преди гласуването вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов се обърна към депутатите с молба да вземат решение тази вечер (снощи – б.р.). Моля да го направите тази вечер, защото утре няма как да възложим закърпването и на една дупка по българските пътища, поиска той.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.