София Вергилова-Георгиева е родена през 1989 година. Средното си образование завършва в Гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен. Бакалавър завършва в катедра „Международни икономически отношения“ в СА „Д.А Ценов“ в град Свищов. Магистратура защитава в катедра „Вътрешен одит“ към катедра „Стопански и финансов контрол“, а през 2017 година придобива образователна и научна степен Доктор по икономика. За предстоящите избори, състоянието на БСП и каква е тя извън политиката в интервю за Актуално Свищов.

– Госпожо Вергилова, какво Ви мотивира да се кандидатирате за втори мандат, като общински съветник?
– Като общински съветник, който е запознат с ролята на Общинския съвет и като жител на община Свищов, който често общува с хората смятам, че дължим на обществеността, а и на себе си да върнем доверието в институцията Общински съвет. При вземането на решения съм се ръководила от обществения интерес, морала и идеологията ми. Не обичам да говоря за своите качества, но обратната връзка, която получавам от хората ме мотивира да продължавам да се боря за обществения интерес. Не е важно дали ние се наричаме общински съветници, а дали хората ни разпознават като такива.

– Как според Вас ОбС-Свищов ще се превърне в мястото, където се вземат решенията за бъдещето и развитието на града на Щастливеца и общината, а не в нечии кабинети?
– Това зависи изцяло от общинските съветници, които ще представляват местния парламент през новия мандат. Което, от своя страна, зависи от избора на хората. Както те, така и новоизбрания кмет трябва да познават добре правата, задълженията и отговорностите си. Трябва да има прозрачност при вземането на решения, дебати по същество, а не на личностна основа. Трябва да признаем свършеното до тук, което не е малко, но и да си признаем пропуските и да работим в тази насока. Хората търсят добавената стойност от взетите решения на Общинския съвет и често не я намират. Ще дам пример. Най-голямата болка на жителите на населените места е, че те обезлюдяват и няма поминък за младите хора. Чудесно е, че се направиха ремонти на Читалищата и на част от пътната инфраструктура в някои села, но това не решава проблемите на хората там. Трябва да се направи визия за развитието в населените места в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, която да се включи в Плана за интегрирано развитие на общината. Общински съвет съвместно с жителите на населените места и общинска администрация да работят в екип. Прави впечатление, че на сесиите на Общинския съвет не присъстват граждани, а те трябва да участват активно, защото са пряко засегнати от нашата работа. Ако трябва да обобщя с по-малко думи – връщането на доверието към Общинския съвет, осигуряване прозрачност и съвместна работа с жителите на общината в процесите преди, по време и след вземането на решения.

– Приоритетът, който си поставяте през следващите 4 години в местния парламент?
– До голяма степен отговорих на този въпрос в предходните питания. Но ако трябва да говоря в политически план, то е позиционирането на групата на БСП в местния парламент. Ние трябва да покажем професионална подготовка, експертиза и работа, която да ни отличи. А с кандидатите за общински съветници в листата ни съм сигурна, че това ще се случи.

– Един въпрос, който вълнува свищовската общественост, но няма еднозначен отговор – каква е заплатата на общински съветник, формулата е ясна, а точната сума?
– Не бягам от отговора, но няма фиксирана сума. Възнаграждението се изчислява на база Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Свищов, на неговите комисии и за взаимодействието му с Общинската администрация за участие във всички заседания на Общински съвет и всички комисии през съответния месец или общо 70 % от средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец. Като се имат предвид закъснения за сесия на Общински съвет и отсъствия от сесии и комисии. Тоест няма фиксирана стойност, а се калкулира всеки месец. Възнаграждението е под минималната работна заплата.

– В какво състояние е местната организация на БСП край Дунав след доста години безвремие?
– Стабилизираме се. До голяма степен се пречистихме от хората, които поставят личния си интерес пред идеологията на партията. Те сами избраха да си тръгнат и дори да се включат в чужди листи. Хората се познават в трудните моменти. Ние избрахме да гледаме на трудностите в партията като възможност да възродим БСП, да се позиционираме правилно в новия Общински съвет и да правим това, което най-много ни отива, а именно да защитаваме интересите на обикновения човек.

– През 2019 година БСП бе представена от 7 съветника в ОбС, каква е целта минимум и целта максимум за изборите на 29 октомври?
– Много трудно бих могла да прогнозирам. Зависи дали хората ще излязат да гласуват, дали сме били правилно разбрани в предизборната кампания. Има нови политически субекти на тези избори, които не участваха в надпреварата през 2019г. Но да речем минимум – 4-ма, а максимума, който търсим да е запазването на досегашния брой от 7 общински съветници. Но знаете ли, броят е важен, но по-важното е качеството на избраните съветници. В тази посока съм обнадеждена.

– Каква е София Вергилова извън обществения и политическия живот? Любимо занимание в свободното време?
– Преди всичко останало съм майка на две прекрасни и много будни момчета. Липсва ми свободно време, но семейството е моята крепост и храм. Обичам да чета и да пиша поезия. Лаик съм в писането, но ми доставя удоволствие. Смятам, че човек не трябва да спира да се състезава със себе си. Всеки следващ ден – да сме по- добра версия на самите нас. Да увличаме с добър пример и да подобряваме обществото, в което живеем.

Също така бих искала да призова жителите на Община Свищов да гласуват с номер 1 за БСП на предстоящите местни избори за кмет на Община Свищов, кметове на кметства и общински съветници.
Александър ШАБОВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

До 15 октомври гласувайте в анкетата ни: За кого ще гласувате на 29 октомври за кмет?

Гласът може да дадете ТУК

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.