Септември започна хладно с необичайно ниски температури. В края на седмицата и през следващите дни температурите ще ще повишат и ще достигнат до 30 – 35 градуса. В края на месеца по високите полета ще паднат и първите слани – температурите навсякъде ще се понижават плавно. Такава е накратко месечната прогноза на НИМХ.

Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 01 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 10 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 23 мин. и залязва в 19 ч. и 10 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 47 мин.
Фазите на Луната през месеца са: на 7.09 – новолуние, на 13.09 – първа четвърт, на 21.09 – пълнолуние, на 29.09 – последна четвърт.
На 22 септември в 22 ч. и 21 мин. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.
Климатична справка:
През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40°, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.
Прогноза:
Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30° и 35°, а най-ниските – между 3° и 8°, по-високи по Черноморието.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.
През първото десетдневие от септември температурите, в по-голямата част от страната, ще бъдат около и под нормата. В началото на периода през страната ще премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще превали и прегърми. Относително спокойно ще бъде времето към 3-4-и септември. През следващите дни до края на десетдневието през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има валежи.
През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 13-и и в края на десетдневието, когато се очаква на места ще превали дъжд; температурите относително ще се понижат.
През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22-и, 25-и и през последните дни от периода. През втората половина от периода по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани.
Красимир Стоев – синоптик в НИМХ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.