Повече от двадесет певчески групи, танцови състави и индивидуални изпълнители се включиха във Фестивала на самодееца в Ценово, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Проявата премина под мотото „Читалищата – съвременни будители“ и беше организирана от Общинския съюз на читалищата. На 1 ноември – Деня на будителите беше отдадена заслужена почит към делото на всички родолюбци и книжовници, революционери, писатели и издатели, които с плам и усърдие утвърждават през годините българския дух, народност и традиции. За да отдадат почит към съвременните будители, в залата на ценовското читалище освен много граждани дойдоха кметът на общината д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев. Присъстващите преклониха глава пред величавото дело на Паисий Хилендарски, като отбелязаха 300 години от неговото рождение и 60 годините от канонизирането му като светец както и 240 години от написването на „История славянобългарска“.
„Първи ноември е тържество на нашата историческа памет, на националното ни самочувствие и съзнание, на българския дух. Днес повече от всякога имаме нужда от духовна опора. Примерът на народните будители е нашият най-верен нравствен спътник за безкористна служба в името на добруването на българския народ. Читалищата и самодейците са част от съвременните будители, защото са призвани не само да съхраняват, но и да предадат на поколенията след нас българския дух, обичаи и традиции“ сподели в обръщението си д-р Петров. В празника взеха участие както детски състави, така и формации с повече от половинвековна история в самодейното творчество. Близо два часа сцената на НЧ „Христо Ботев“ в Ценово се превърна в арена за изявите на изпълнителите. С бурни аплодисменти публиката изпрати певците и певиците от „Мераклии“ и „От извора“, танцьорите от „Луди млади“, малките изпълнители от „Славейче“. Присъстващите с интерес изгледаха пресъздаването на обичая „Гергьовден“ от групата за празници и обичаи. Прекрасните изпълнения, доброто настроение и положителните емоции се превърнаха във водещо начало за самодейните колективи от общината. В края на вечерта всички станаха на крака и хванати за ръце заедно запяха една от вечните български песни „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров. Високият градус на празничния дух беше поддържан от най-добрия двойник и имитатор на Тодор Колев – Крум Крумов от Шумен.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.