Кандидатът за президент Боян Станков, самонарекъл се Расате, излиза от ареста срещу парична гаранция от 1000 лв., съобщи вестник „Сега”. Това реши Софийският градски съд, който не уважи искането на прокуратурата за постоянно задържане под стража, съобщиха от съда. Расате е обвинен за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото, както и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.
Расате беше привлечен към наказателна отговорност след нахлуването му заради нападението над офис на ЛГБТ организация в София. Първоначално кандидатът за президент не бе открит на постоянен и настоящ адрес, както и на други известни по досъдебното производство адреси, за да му бъде му бъде връчено постановление за привличането му в качеството на обвиняем. Това наложи задържането му след телевизионното интервю в БНТ.
Съдът прие, че от свидетелските показания и от снимковия материал може да се приеме, че именно Боян Расате е извършител на престъплението, но той е реабилитиран по право, има постоянен адрес и няма опасност да се укрие или на извърши пристъпление. Съдът намира, че от обстоятелствата, при които е извършено престъплението, не може да се направи извод, деянието да се отличава с изключителна дързост и в случая се касае за обикновено хулиганство. Съдебният състав мотивира още решението си с това, че задържането под стража би осуетило пълноценното провеждане на предизборната кампания на Расате, което пък би нарушило обществения интерес и възможността за информиран избор на българските граждани на базата на предизборната кампания.
Расате коментира обвинението към него лаконично. „Не се признавам за виновен. Системата е скапана. Долу демокрацията”, каза той на влизане в съдебната зала.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.