Софийската градска прокуратура ще иска документи от здравното министерство „какви са тези ваксини, кога са купени, какъв е техният срок“. Това обяви градският прокурор Илиана Кирилова по време на брифинг днес, пише Доротея Дачкова във вестник „Сега”. Прокуратурата се насочва към проверка на ваксините, след като здравният министър Стойчо Кацаров я сезира заради изказването на Бойко Борисов, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Здравните власти категорично отричат това да я вярно, а срокът на годност на „Пфайзер“ бе официално удължен на 9 месеца от Европейската агенция по лекарствата. Затова и опаковките с отпечатан срок на годност от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се използват до 3 месеца след това, ако са били съхранявани при 90°C до 60°C.
Сега прокуратурата е изискала копия от документите, с които са получени всички ваксини „Пфайзер“, датата и мястото им на производство и срок на годност. „От този отговор ще преценим. Може би ще се наложи и запитване дали една ваксина е със срок 5 април, пък я сложат 15 април, значи ли че тя не е годна. Всички знаете, че като пуснат намалени шоколади, си ги купуваме, пък ги ядем после цял месец и нищо ни няма… Ще преценим на кои международни институции да се пише“, каза още прокурор Кирилова. По думите й Кацаров е обещал пълно съдействие на прокуратурата.
По думите й не е лесно да се каже, че Борисов е направил неуместно изказване. „Знаете, че имаме такъв опит с г-жа Сербезова, прочели сме мотивите, взели сме си поука“, посочи тя, напомняйки за делото срещу шефката на фармацевтичния съюз. То бе заведено заради нейни твърдения, че е възможен недостиг на лекарства в пандемията. Асена Сербезова бе оправдана от съда.
Преди повече от месец, след като във Варна антиваксъри нападнаха изнесения пункт за ваксиниране на входа на Морската градина, прокуратурата започна да проверява дали РЗИ е имала право да слага ваксини там. Още няма данни тази проверка да е приключила, но оттогава пред Морската градина вече няма пункт.
Софийската градска прокуратура цяла седмица не отговори на въпросите на „Сега“ дали е образувана проверка по сигнала на служебния здравен министър Стойчо Кацаров срещу Бойко Борисов. По принцип държавното обвинение не може да откаже да образува проверка, щом има подаден сигнал. При това би могло и да се самосезира, защото изявлението на Борисов, че се поставят ваксини с изтекъл срок на годност, бе разпространено в медиите. Ако проверката установи достатъчно данни за извършено престъпление, трябва да бъде образувано разследване.
Кацаров даде лидера на ГЕРБ на прокурор на 28 октомври заради твърденията му, че се слагат ваксини с изтекъл срок на годност. Ден по-късно от пресслужбата на СГП казаха, че „към момента няма възложена проверка по сигнала“ и че когато проверката бъде възложена, обществото ще бъде информирана.
В сигнала до градския прокурор Илияна Кирилова Кацаров обяснява, че думите на Борисов са фалшиви новини. И са деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер – всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират, или да събуди тревога в тях. Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.
Въпреки че гражданско сдружение БОЕЦ подаде сигнал за всяване на паника срещу Борисов още преди Кацаров, прокуратурата досега така и не е отговорила какво се случва с този сигнали, както и да не би пък случайно да се е самосезирала от публикациите в медиите. „Сега“ зададе въпроса за Борисов на Софийската районна прокуратура, която би трябвало да е компетентна за такава проверка, още на 26 октомври. Пресаташето на СРП прие запитването по телефона и след това спря да отговаря на обаждания и имейли. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева също не е отговорила на въпросите, макар че те бяха поставени и на нея.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.