Поредният кръг от преговорите между Русия и Украйна стартира тази сутрин в двореца Долмабахче край Босфора и след над 3 часови разговори завършиха към 14 ч., пише вестник „Сега“.
Русия ще направи крачки по деескалацията на конфликта, казаха руските преговарящи и в същото време военното министерство на Москва обяви, че Русия е решила кардинално да съкрати бойните действия към Киев и Чернигов. „Това не означава прекратяване на работата на нашите военни в контролираните територии, става дума за съкращаване на състава на настъпателната операция“, уточни военният министър Шойгу.
„Първата ни победа е пренасянето на преговорите от Беларус в Турция. Ние виждаме Турция като една от гаранциите за сигурност за Украйна“, заявиха от украинската делегация след преговорите. „Знаем, че световната система за сигурност е пропукана. Нашето предложение е за нова система от гаранции за сигурност за Украйна. Това е нов тип международен договор“, обясниха украинците и подчертаха, че очакват гаранциите на САЩ, Франция, Турция, Германия, Канада, Полша, Израел. “Това е системата, върху която искаме да изградим ново бъдеще за Украйна”, категорични са пратениците на Киев.
По време на визитата на Ердоган в Долмабахче се появи негова снимка с руския милиардер Роман Абрамович, който също е в Истанбул. На снимката е и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.
Двамата главни преговарящи Давид Арахамия и Владимир Медински проведоха среща на четири очи преди началото на общите разговори.
„Ключовият въпрос е споразумение за международни гаранции за сигурност за Украйна, с него можем да сложим край на войната. Вторият въпрос е прекратяване на огъня за решаване на всички хуманитарни проблеми“, заяви Михайло Подоляк от украинския екип. Надявам се да стигнем след няколко часа до съвместно изявление, заяви Медински.
„Файненшъл таймс“, позовавайки се на четири източника, предостави информация за възможен проект на сделка между Русия и Украйна.
Според акцентите в този проект: руските искания за „денацификация“, „демилитаризация“ и статут на руския език в Украйна вече не са в проекта, а Украйна ще се откаже от стремежа към членство в НАТО, както и от разработването на ядрени оръжия и разполагането на чужди военни бази. Не се изключва възможността за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.
Гаранциите за сигурността на Украйна ще бъдат дадени не от 5 или 7, а от 11 държави – Русия, САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция. Всички те ще трябва да окажат помощ на Киев при ново нападение.
Най-трудният въпрос на преговорите продължава да е съдбата на Крим и Донбас. Украйна не е готова да признае промяната в границите си, но може да обещае да не се опитва да върне полуострова и източните райони със сила. Според източници на FT този въпрос може да бъде отложен до лична среща между Путин и Зеленски.
Изданието обаче отбелязва, че Украйна и западните страни са скептични към намеренията на Путин – опасяват се, че той може да използва преговорите като „димна завеса“, за да попълни военните си сили и да планира нова офанзива.
В същото време украинският президент Володимир Зеленски призова западните държави да засилят санкциите срещу Русия, включително да наложат и петролно ембарго. В своето традиционно среднощно обръщение той остро критикува „пасивния“ характер на някои санкции, заявявайки, че светът не може да чака Русия да отговори на санкциите. По негови думи, ако „силните превантивни санкции“ бяха наложени от световните сили по-рано, инвазията в Украйна можеше да бъде предотвратена.
„Започна пълномащабна война“, каза Зеленски. „Сега има много намеци, че ако Русия понечи да ползва химически оръжия, ще бъдат въведени по-строги санкции, като ембарго върху доставките на руски петрол за Европа. Просто няма думи. Ние, хората, които сме живи, трябва да чакаме. Нима всичко, което руската армия е направила досега, не е достойно за петролно ембарго? Касетъчните бомби не го ли заслужават? Обстрелването на завод за химикали и атомната ни електроцентрала не го гарантира?“, попита президентът, цитиран от БГНЕС.
Зеленски планира да направи обръщения към парламентите на няколко държави тази седмица, за да ги призове да предоставят повече оръжия „Украинците не трябва да умират само защото някой не може да намери достатъчно смелост да ни помогне с нужното ни оръжие. Страхът винаги те прави съучастник“, каза още той.
СПЕКУЛАЦИИ
Членовете на украинската делегация за преговорите с Русия отрекоха информацията в няколко медии, че са станали жертва на отравяне. Малко по-рано Wall Street Journal писа за опит да бъде отровен руският предприемач Роман Абрамович, който е неофициален преговарящ от страна на Русия, както и двама членове на преговарящата група от Украйна. Според изданието те са имали странни симптоми: зачервяване на очите, постоянно сълзене, лющене на кожата на лицето и ръцете. Всичко това се случило след срещата в Киев през нощта на 3 срещу 4 март. Друга жертва на възможен опит за отравяне бил депутатът от Върховната Рада Рустем Умеров. Самият Умеров отрече тази информация.
„В момента в информационната сфера има много спекулации, най-различни конспиративни теории“, коментира украинският преговарящ Михайло Подоляк пред украински медии, предаде bTV. Украинският външен министър Дмитро Кулеба също заяви, че сега всички са жадни за сензации, но въпреки това посъветва участниците в преговорите с Русия „да не ядат и пият нищо и за предпочитане да не докосват никакви повърхности“.
Украйна няма да членува в НАТО и няма да разполага чужди военни бази на своя територия.
Има нерешени проблеми и те засягат Донбас и Крим, допълниха украинците. В продължение на 15 години ще водим преговори с Русия за Крим и специално за Севастопол, през това време няма военни действия, спомена Подоляк. Донбас обаче е отделна тема и тя е оставена на президентите. Гаранциите на чуждите страни няма да се простират върху Донбас и Крим.
Украинската делегация повтори тезата на президента Зеленски, че решенията от преговорите трябва да се подложат на референдум в Украйна. След референдума в Украйна, държавите-гаранти ще ратифицират споразумението в своите парламенти.
Русия ще разгледа предложенията на Украйна, за тях ще бъде уведомен президента Путин. Украйна обеща да предприеме най-строги мерки срещу престъпници, които малтретираха руски военнослужещи, каза ръководителят на руската делегация, президентският помощник Владимир Медински, след руско-украинските разговори в Истанбул
Среща между Путин и Зеленски ще се състои веднага след подписването договора между Русия и Украйна на ниво външни министри.
Руската делегация пристигна вчера през деня, а късно тази нощ в Истанбул долетяха и украинските преговарящи.  Турският президент Ердоган приветства участниците в преговорите и след това замина за визита в Азербайджан. Ердоган напомни на преговарящите, че носят историческа отговорност.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.