„Първите ми думи са на признателност към вас, скъпи съотечественици“, подчерта Румен Радев на прага на втория мандат за преизбирането му на президентския пост в слово от парламентарната трибуна. Той припомни, че гражданският бунт срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“, коментира президентът. По думите му очакванията на гражданите тогава към президентската институция далеч са надхвърляли.
„Преди 5 години вие ми поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за добруването и единението на нашия народ, за суверенитета на вековната ни държава. Пет години по-късно вие отново ни поверихте трудната задача, вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата“, заяви в словото си веднага след клетвата Румен Радев.
„Наивно е да мислим, че от днес за утре ще върнем България в коловоза на демокрацията“, предупреди той, като посочи, че до голяма степен моделът още е запазен.
Румен Радев даде заявка, че ще подпомага новото правителство, но също така ще бъде критичен към изпълнителната и законодателната власт, когато смята нещо за неправилно. Това послание той отправи от трибуната веднага след клетвата за втория мандат.
„Чака ни справянето с каскада от кризи“, очерта бъдещето Радев. „Ще продължавам да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни“, направи заявка президентът, като обеща, че е насреща и за диалог.
Той очерта необходимост от промени в Конституцията, но не само в частта за съдебната власт.
„Считам, че отварянето на Конституцията за промени не бива да се изчерпва само със съдебната власт. Затова промените в Конституцията следва да включват засилване на гражданското участие в управлението на страната и опазването на човешките права. Време е да се даде шанс на общините за икономически и социален подем“, каза още президентът.
„Нацията ни преживява прехода като време на война“, очерта държавният глава социалните проблеми в страната и демографската криза.
Третият консенсус, около който политиците трябва да се обединят, е образованието, призова Радев. „Бедността изхвърли хиляди деца от образователния процес, залогът е оцеляването ни като народ“, предупреди Радев, като посочи, че покварата на образованието е отражение на прехода.
Румен Радев похвали и служебните правителства, които е назначил, тъй като са разкрили множество злоупотреби и са показали, че властта може да работи прозрачно.
„Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус“, каза още той. „Държавата занапред не бива да се управлява през телефона, през екрана“, предупреди още президентът. „Налице е историческа възможност да върнем България в руслото на закона“, подчерта Радев. Той повтори, че ако управляващите не реформират прокуратурата, ще отворят път на статуквото.
„Считам, че отварянето на Конституцията за промени не бива да се изчерпва само със съдебната власт. Затова промените в Конституцията следва да включват засилване на гражданското участие в упралението на страната и опазването на човешките права. Време е да се даде шанс на общините за икономически и социален подем“, каза още президентът.
„Нацията ни преживява прехода като време на война“, очерта държавният глава социалните проблеми в страната и демографската криза.
Третият консенсус, около който политиците трябва да се обединят, е образованието, изтъкна Радев. „Бедността изхвърли хиляди деца от образователния процес, залогът е оцеляването ни като народ“, предупреди Радев, като посочи, че покварата на образованието е отражение на прехода.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.