Треньорът на Академик в равносметка за подготвителния сезон преди началото на първенството в интервю за Актуално Свищов.
– Това ти е втори подготвителен сезон – разликата между зимната подготовка и сега – преди началото на първенството?
– Съществена. Зимата имахме едно ядро изцяло от местни футболисти, които бяха изключително мотивирани да се докажат и да завоюват, и затвърдят местата в първия отбор. Мога да кажа, за мен, имаше по-добър колектив. Сега имаме десетина нови момчета, които се адаптират все още към обстановката тук. Тепърва ще изграждаме футболни навици, колектив и всичко. Общо-взето близко сме до изходната точка. Вместо да надграждаме, да добавим само няколко човека, се оказа, че започваме почти отначало…
– Каква е причината затова?
– Доста на момчетата, на които заложихме, се разбягаха – всеки тръгна по пътя си, отидоха да учат, други се отказаха.
– Кои няма да излязат в събота на първия мач?
– Старшата, които залагахме и основен акцент бе да ги интегрираме в основния отбор, ще излязат Берко (Беркант Реджеб) и Митко Костадинов.
– Равносметката ти за изиграните контроли?
– И тя не е много добра. Планирахме девет контроли, за да дадем игрово време на абсолютно всички, защото започнахме с 32-ма играчи. В един момент се оказа, че приоритетите на част от тях са доста различни и заминаха на почивки по морето, лагери по морето. Тези девет мача ги изиграха едни 15 – 16 човека. Сега имаме две групи – едните са преуморени от мачове, защото поехме ангажименти, които не можехме да отложим. Другите – неподготвени, защото решиха, че морето е по-важно от подготвителния период с мъжкия отбор. И сме в доста неизгодна ситуация в момента. Първенството започва след броени дни, трябва да се възстановят, да се приведат в някаква прилична форма основните играчи. Другите, които не са водили подготвителен период тепърва трябва да започват. Затова казвам, че зимния период бе много по-добър, защото имахме едно изключително концентрирано и целенасочено в работата си ядро, което знаеше какви цели преследват. В момента мога да кажа, особено играчите от Школата, които идват и трябва да залагаме отново на тях ни подведоха.
– Какви цели лично ти си поставяш за първенството, което започва?
– Аз имам високи цели! Въпросът е доколко сме реални. Непрекъснато се сипят суперлативи по адрес на отбора, но аз не съм толкова оптимистично настроен. В смисъл – не, че не вярвам в момчетата, напротив, но виждам, че не сме готови. Задачата ни се усложнява освен, че трябва да гоним и точки, което е изключително важно, видя се през изминалия сезон. Ние трябва да изграждаме и да обучаваме млади футболисти, които се вижда, че са много далеч от мъжкия футбол. Върви две в едно процесът на обучение, който е свързан с грешки. В мъжкия футбол тези грешки струват скъпо. В смисъл – губят се точки, изостава се в класирането, трупа се напрежение и за едни такива млади момчета се видя, че става още по-сложно.
– Настроенията в съблекалнята в момента?
– Атмосферата е добра. Не мога да кажа, че новите момчета не се вписват в общата картина. Липсва ми това единомислие и това преследване на по-голямата цел – Академик да върви напред! Имам чувството, че някои хора не осъзнават, че освен собственото си благополучие има нещо по-голямо и то се казва Академик Свищов.
– Не звучиш оптимистично, обобщението ти преди първия мач в събота?
– За мен сезона няма да бъде по-различен от това, което беше предния. Очакванията на всички, отзивите, са различни. Но виждам какво се случва с отбора, виждам с какво разполагаме, виждам с какво не разполагаме. Останаха и постове, които не можахме да покрием, което също е притеснително.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.