Неизвестни апаши разбиха и вилняха в археологическата база Нове, научи Актуално Свищов. Базата се намира на метри от паркинга на Паметниците и лятно време се ползва от български и полски учени, които повече от 60 години проучват военното селище и античен град.
За взлома потвърди пред „Новините от града на Щастривеца – такива, каквито са“ д-р Марин Маринов, уредник отдел „Археология“ в Исторически музей – Свищов и един от учените, които проучват Нове.
Инцидентът е констатиран вчера от работник от екипа на д-р Маринов, който е отишъл в базата да коси. Прозорец на едно от помещенията и обърнати мебели са щетите от апашите.
В базата не съхраняват археологически находки и ценни предмети. Всичко, което бъде намерено на терен постъпва във фонда на ИМ – Свищов.
Взломът най-вероятно е проява на хора, действали под въздействието, на бога Бакхус. Щетите са отстранени.

Снимки: архив Актуално Свищов, фонтан открит от екпипа на доц. Евгения Генчева през миналото лято.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.