Днес новоизбраното 47-о Народно събрание се свика за първи път. Това е третият за 2021 г. парламент – двата му предшественика бяха разпуснати предсрочно, след като не успяха да излъчат редовно правителство, пише „Сега”. В парламента влизат 7 политически формации – „Продължаваме промяната” (67 депутати), ГЕРБ-СДС (59), ДПС (34), „БСП за България” (26), „Има такъв народ” (25), „Демократична България” (16) и „Възраждане” (13).
Новите парламентаристи бяха посрещнати от рехав протест на противници на ваксините и на машинното гласуване, които се бяха събрали около паметника на площад „Народно събрание“.
Заседанието започна от 9 часа, след като беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител – Силви Кирилов от „Има такъв народ”. В словото си към депутатите Кирилов изтъкна, че парламентът започва работа в необикновена ситуация – при липса на доверие в политическите институции, отсъствие на усещане за законност и справедливост, растяща бедност и при 2 милиона наши сънародници, живеещи извън границата. Той изрази задоволството си, че в Народното събрание има много млади хора, които ще донесат нови идеи и нова енергия, и призова колегите си да загърбят личните си и частнополитически интереси в името на общонационалните.
Румен Радев: Приоритет е промяната в прокуратурата
След Кирилов приветствие към 47-ото Народно събрание отправи президентът Румен Радев. „Нашето общество още търси изход от корупционното статукво“, започна той. И посочи, че на страната е нужен политически консенсус за реформистко и социално правителство. От това зависи стабилността на политическата система, която не може да понесе тежестта на нови избори, изтъкна той. Държавният глава подчерта, че важният консенсус е този за законността и справедливостта. В този смисъл, смята Радев, приоритетна задама е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията. „Надявам се всички демократи и отляво, и отдясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще поиска реванш“, каза той.
Радев призова депутатите да разгледат бюджета, внесен от неговото служебно правителство. И подчерта, че очаква 47-ото Народно събрание да се обедини около около важните външнополитически въпроси, които засягат българската идентичност и правата на нашите сънародници зад граница – тоест, за Северна Македония. И многозначително посочи, че е важно българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от карирерата.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.