Просветният министър ще предложи 9 дни междусрочна ваканция за учениците – от 31 януари до 4 февруари – вместо планирания по график 1 ден (1 февруари). Причината е нуждата от почивка за учениците и учителите след изтощителното преминаване от дистанционно в присъствено обучение. Това обяви акад. Николай Денков на брифинг във ведомството си днес, на който представи основните си приоритети в следващите 4 г., пише вестник „Сега“
„Най-добрият вариант е в седмицата след края на учебния срок (31 ян. – 4 февр. – бел. ред.) да бъдат обявени неучебни дни и така да се получат общо 9 дни, неучебни. Тези решения е редно да се обсъждат на Отраслов съвет, който е насрочен за 13 ч. в петък. Това е предложението, с което аз ще вляза в него“, обясни Денков, който вече получи две предложения за увеличаване на ваканцията. От Съюза на работодателите в системата на народната просвета предложиха почивката да е от 28 януари до 2 февруари, а от синдикат Образование към КТ „Подкрепа“ – да е от 31 януари до 4 февруари – в този период се включват два уикенда – между 29 и 30 януари и между 5-6 февруари, и реално почивните дни биха станали 9.
Акад. Денков обясни, че решението ще бъде взето на база на реалната ситуация в страната. По думите му нямаме изключително високи стойности на заболели ученици и учители средно за страната. Карантинираните учители са 3.6%, непедагогическият персонал – 2.3%, а изолираните ученици – 2.58 на сто. „Имаме разнообразие в различните региони, като разликите понякога са 5-8 пъти. Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента, нито да променяме локалния подход и да допускаме грешката от миналата година да бъдат затваряни училища с нито един болен учител или ученик“, отговори той задочно на шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. По-рано днес тя заяви пред БНТ, че учителите са „капнали“ (по думите й по 50% от колективите са болни или под карантина) и настоя гимназиалният курс да премине към онлайн обучение.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.