Нулева ставка на „данък добавена стойност“ за хляба – ще я усетят ли потребителите – категорично „да“, казва Мариана Кукушева, председател на „Националния браншови съюз на хлебарите“ в България, цитирана от Радио Стара Загора, пише Дир.бг. Според нея, това е възможно най-социалната мярка, която може да бъде приложена в страната ни. И която досега, нито едно правителство в рамките на над 30-т години, не се е осмелило да въведе.
Кукушева подчертава, че при нулев „данък добавена стойност“ за хляба, цената на насъщния от 1 юли ще е със сигурност с 20% по-ниска от настоящата. По думите на председателя на „Националния браншови съюз на хлебарите“, законови промени и много солени глоби изключват възможността „тарикати производители и търговци да прибират за сметка на потребителите въпросните 20% от налога, който ще бъде свален“. След падането на косвения данък за хляба, възможно ли е закуски като кифлата, принцесата или пък пицата да сменят имената си, защото за тях ДДС ще остане – според Кукушева, в рамките на десет дни ще е ясно кои хлебни изделия ще имат нулево ДДС.
Мариана Кукушева очаква също в резултат на нулевата ставка на данък добавена стойност за хляба, „изсветляване“ в сектора, а оттам – дори и по-високи постъпления в държавната хазна. За колко време обаче ще може да бъде задържана по-ниската цена на хляба в резултат на нулевата ставка на непрекия данък – Кукушева подчертава, че става въпрос за нулево ДДС, а не за таван на цената на насъщния.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.