Войната принуди украинска компания да изнесе производството на селскостопански дронове в България. Преди това дейностите бяха в две предприятия – в Харков и Днипро. Базата в Харков беше ударена в първите дни на войната, около завода в Днипро също има бомбардировки, тъй като наблизо се намира петролна база. Това разказа свищовлията Борислав Петков, собственик и изп. директор на „Агрокоптер Европа“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов по телевизия Bloomberg TV Bulgaria.
Началото на войната ме завари в Украйна. Няколко дни след това украинските партньори направиха анализ и взеха решение за релокация на производството предвид обстановката в страната и предвид факта, че голяма част от работещите в двата завода вече бяха на фронта, обясни Петков.
България не беше единствената възможност за преместване на украинското предприятие за агродронове. Опции бяха още Полша, Унгария, Чехия и Румъния.
„Преговорите бяха тежки. За избора на България надделя това, че земеделието у нас е добре развито, че има добър потенциал за продажба на дроновете на вътрешния пазар и че страната ни е добра изходна точка за външните пазари. Влияние имаше и предложението, което направих на украинските партньори.“
Предприятието се намира в промишлената зона в Пловдив. Наета е нова сграда, а от Украйна е дислоцирано оборудване.
Инвестицията в пловдивската база е изцяло българска – на Борислав Петков, като има договорка с украинските партньори след време да получат дял от предприятието. Дроновете ще се произвеждат и изнасят под българската марка „Агрокоптер Европа“.
„Вече са произведени 6-7 машини в Пловдив, целта ни е до края на годината да направим 150 агродрона. Ще поддържаме завюованите до момента пазари – Румъния, Унгария, Полша, Гърция, Турция.“
Дроновете са безпилотни, но не са автономни и трябва да има човек, който да ги управлява.
Борислав Петков сподели, че основното предизвикателство в момента е намирането на работна ръка.
„Търсим пилоти, инженери, конструктори, които да бъдат обучени в производството. Плановете ни са да наемем между 30 и 50 души. Опитваме чрез контакти в Техническия университет и в БАН.“
Агродроновете се използват за пръскане на селскостопански площи и гори с препарати за растителна защита, както и за обследване на посевите.
„До месец ще приключим разработването на най-новия ни модел, който няма аналог в световен мащаб. Това е дрон с товароносимост 60 литра, който ще се ползва и за сеитба на селскостопански култури, основно покривни“.
Използваният от нас способ за ултрамалообемно пръскане с голяма концентрация води до намаляваме на използването на препарати за растителна защита с 20-25%. По този начин изпълняваме директивата на ЕС за ограничаване на използването на тези препарати, каза гостът.
Компонентите за дрона са внасят от Сингапур (електроника), Япония (двигатели, пултове за управление), Тайван, Китай и др. Използват се двигатели с вътрешно горене. Разходът е 0,22-0,23 л бензин на декар.
Усилено търсим български доставчици за определени части. Вече работим с няколко местни фирми, които ни доставят пластмасови изделия, обясни Петков.
„Надявам се догодина да произвеждаме и електрониката в България. Усилено търсим и производител на акумулатори“.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.