В рамките на пет години да редуцираш една партия до треторазрядна, провинциална, бутикова партия от миманса е очарователно постижение на Корнелия Нинова и БСП. Ако те не успеят да изградят мост към младите, защото левите движения винаги са младежки по естество – а не пенсионерски, ще ме прощавате, БСП са осъдени на изчезване.
Това заяви социологът проф. Иво Христов, бивш депутат от БСП и член на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев за кандидат-президент, в интервю пред БНР, пише https://offnews.bg/.
„В БСП очевидно имаме проблем. Формално той е лидерски – управлението на Нинова, която от близо 1 млн. гласоподаватели, които имахме, когато кандидатствах за народен представител през 2017 г., ги редуцира до 300 000, което е очарователно постижение в рамките на пет години.“
Според него обаче е ясно, че за това има и системни причини и те не трябва да се слагат на главата на Нинова:
„Те се изразяват в това, че БСП има фундаментален и сериозен проблем със своята положеност тук и сега в българското настояще и бъдеще. Електоралната им мощ се определяше от медицинския факт, че 1 млн. души се чувстваха свързани емоционално и биографично с миналите 45 години. Чисто физически, за добро или за лошо, тези хора си отиват – електоралната база намалява, а нова не идва.“
Gorgeous Praha
01:43
Проф. Иво Христов заяви, че Румен Радев е спечелил втория тур на президентските избори „със смелост, с честност, с гръбнак, и с почтеност“:
„С това, че беше единственият институционален гръбнак на опозиция срещу диктаторския режим на Бойко Борисов – така спечели Радев. Всеки, който се опитва да омаловажи победата му, знае за какво става дума и това няма да го спаси.“
Христов се надява, че с приключването на изборите ерата „Борисов“ да е изпратена в миналото, защото в противен случай България е осъдена на изчезване:
„Режимът на Борисов стана възможен на базата на фундаментални предпоставки в българското общество, което е заредено с авторитаризъм. Масовият наратив да търсим бащица, който ще решава проблемите ни, ражда чудовища.“
По думите му българските избиратели нямат политически разбирания, а се лашкат на базата на това кой какво щял да им предложи:
„Те се държат като посетители в политически супермаркет, затова получават политически полуфабрикати и на другия ден казват „Олеле, излъгаха ме“ – за каквото си се трудил, туй си получил.“
В бъдещия парламент проф. Христов очаква ГЕРБ и ДПС „да бъдат сложени във фризера“:
„Ясно е, че на парламентарните избори имаше един победител – „Продължаваме промяната“ – и трима наритани – „Демократична България“, БСП и относително „Има такъв народ“.
Социологът прогнозира, че е много вероятно да има редовен кабинет с коалиция от четири партии и „взаимен рекет и извиване на ръце“ и добави, че ако това не стане, „хората ще ги убият с камъни“.
„За БСП и ДБ съставянето на правителство ще бъде въпрос на физическо оцеляване като политически сили. Правителство ще бъде съставено в условията на най-очарователните български качества – забиване на нож в гърба и лицемерни усмивки пред камерата“, добави проф. Иво Христов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.