През Европейските дни на птиците в България повече от 450 души наблюдаваха 103 477 птици от над 100 вида, научи Актуално Свищов. Координатор на събитието за страната бе свищовлията
В изминалите събота и неделя повече от 28 000 души наблюдаваха и се насладиха на очарованието на миграцията на птиците в 41 страни в Европа и Централна Азия, съобщиха от БДЗП. Всички те станаха част от Европейските дни на птиците, които се проведоха за 28-ми пореден път. В организираните близо 1900 събития бяха наблюдавани повече от 7 милиона птици, отправящи се към местата за зимуване на юг.
В Европейските дни на птиците в България се включиха малко над 450 души, които посетиха събитията, организирани от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в София, Варна, Бургас, Хасково, Свищов, Гоце Делчев и Козлодуй. Участниците наблюдаваха птици, научиха интересни и любопитни факти за миграцията им, посетиха някои от нашите щандове с информационни материали и се включиха в разнообразните игри и работилници за изработване на изкуствени хранилки и гнездилки. Общият брой на наблюдаваните птици у нас е 103 477 индивида от над 100 вида. В Бургас немската телевизия German public television (WDR) направи специален репортаж за Природозащитния център „Пода“. Координатор на Европейските дни на птиците в страната е БДЗП.
Трите най – често наблюдавани видове птици по време на събитията в България са: обикновената лиска (54 470 инд.), обикновеният скорец (16 566 инд.) и жълтокраката чайка (5735 инд.). От редките и застрашени видове бяха наблюдавани: големи и малки кресливи орли, морски орли, черни кани, речни орли, червеноноги ветрушки, къдроглави пеликани, червена чапла, розови фламинги, малки корморани, кафявоглави, белооки и тръноопашати потапници, големи черноглави чайки и др. Най-много видове птици традиционно бяха установени в района на Бургаските езера, по Северното Черноморие, Софийското поле и по река Дунав.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.