Две снимки от читател публикувани на страницата на Актуално Свищов в социалната мрежа фейсбук, предизвикаха множество коментари. Става въпрос са дири оставени от самолети в небето. Друг читател изпрати скрийншот на въздушните коридори на авиолиниите, които преминават в близост над града. Актуално Свищов слага точка на темата с коментар от свищовлията Емил Веселинов, който от години живее и работи във Великобритания. Нашенецът зад граница е любител-пилот и дава обяснение на небесния „феномен“ от днес.
„Аз съм карал курс за пилоти и мога да обясня дирите от снимките. Няма пръскане. Такива дири, следи в небето има навсякъде, където има два-три пласта от различна температура. Примерно на земята е топъл пласт 20С, горе духа обратен вятър и носи студен фронт.
Свищов е със специфична топография, хълмовете и реката правят преграда, затова не вали, когато на други места наоколо вали дъжд. Реката възпира много голямото движение на въздушните маси, затова на по-високо, те си се движат по-бурно, което поражда температурни инверсии, примерно
Самолетното гориво се изгаря с много висока температура, което оставя гореща струя зад двигателя. При среща със студения фронт се образува конденз, който се вижда с просто око като следа. И не на последно място – над Свищов преминава един от коридорите за въздушен трафик”.
Актуално Свищов призовава всички свои читатели да възприемат критично информацията, която ни залива всекидневно. Особено критични бъдете с тази, свързана с различните конспиративни теории. Само да си спомним, че преди година много упорито се твърдеше, че 5G мрежата убива птици и хора. Мрежата вече е факт и в страната и в Свищов, а необичайни явления няма…