Когато беше спрян газът от „Газпром“, трябваше бързо да намерим алтернатива. Прегледахме всички опции и на пазара в САЩ цената е на една четвърт от тази в Европа, каза премиерът Кирил Петков в интервю по Нова ТВ, пише Дир.бг.
Искам да докажа, че България не е зависима и никой едностранно не може да ни извива ръцете, посочи той.
Премиерът съобщи, че двата кораба от САЩ вече са тръгнали и уточни, че договорът е подписан директно с американска компания.
Договорихме и азерски газ, за да може да дойде в България на 1 юли, независимо дали гръцката връзка е построена, посочи Петков.
Министър-председателят обясни, че през септември България е дала едностранен отказ от количествата азерски газ. С това, по думите му, държавата е загубила стотици. „По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от „Газпром“. Всички тези месеци тази печалба е отивала някъде. Според мен това е функция на корупция“, подчерта той.
Относно недоволството на превозвачите министър-председателят коментира, че разбира представителите на бранша. „Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прекрасно. Но нямаме“, добави той.
Коментар от него дойде и за записа от срещата с превозвачите: „Четири пъти ме прекъснаха и казаха: „Нямаме време да Ви слушаме“. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: „Ето я вратата“, поясни Петков.
Той подчерта, че малките превозвачи не са си тръгнали от срещата. И добави: „Не може да се поддаваме на чисто политическия натиск на някакви хора, които искат просто това правителство да не е там“.
Малките превозвачи ми дават идеи, които не са свързани само с плащане на пари, и които могат да дадат резултат. Една част от превозвачите имат фиксирани договори за превоз, цените на горивата се качват и те са притиснати. Разбирам тези хора, посочи още министър-председателят.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.