България няма да върви в посока на задължителна ваксинация. Ваксинацията ще остане дооброволен акт, на принципа на убеждението. Около това се обединиха представителите на „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ при течащите преговори за обща програма в сектор здравеопазване, пише вестник „Сега“. Противно на очакванията за по-сериозно противопоставяне в частта краткосрочни мерки за справяне с ковид кризата, до сериозен сблъсък не се стигна. От „Продължаваме промяната“, които представяха идеите си последни, изобщо не изложиха подробна визия по темата с аргумента, че има съгласие по необходимите краткосрочни мерки. От името на „ПП“ визията представя председателят на лекарския съюз Иван Маджаров – поканен в качеството му на есперт. Тази постановка бе разкритикувана от БСП.
Темата за евентуална задължителна ваксинация на отделни съсловия като лекари и учители бе повдигната от представители на БСП в разговорите, но дискусията бе спряна бързо от проф. Георги Михайлов от БСП. Според него подобни текстове не трябва да залягат в коалиционно споразумение, а да се обсъдят в професионална дискусия. Не се разбра дали останалите партии считат за нужни подобни допълнителни разговори. В общия документ, по който има съгласие, бе записана формулировката, предложена от „Има такъв народ“. „Трябва да работим по принципа на убеждението, иначе ще влезем в кофликт с народопсихологията“, коментира д-р Ивайло Христов от ИТН. Темата за зелените сертификати не бе повдигната, от ИТН настояха ограничителните мерки да се отменят при спад на заболеваемостта под съответните прагове.
Всички партии са съгласни, че трябва да се проведе широка разяснителна кампания за рисковете от ковид и ползата от ваксинирането, както и да се анализира подробно цялата налична статистическа информация за болестта. Данните в момента са разпилени и неточни, считат от БСП, ДБ и ИТН. По настояване на проф. Андрей Чорбанов от ИТН ще се върви и към т-клетъчен скрийнинг, макар че от коментари на представители на БСП стана ясно, че по тази тема вероятно ще има спорове в бъдеще. „Тук вървим към ниво НАСА, това са много скъпи изследвания“, коментира Георги Михайлов от БСП. По предложение на БСП бе прието да бъдат създадени повече мобилни групи за ваксинация, като ще се ползват ресурсите на БЧК и помощта на студенти от медицинсксите университети. При управление на кризата ще се положат усилия за разделяне на потоците в болниците, за да не спира лечението на социалнозначими заболявания.
БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА ЗА ДЕЦАТА
Сериозни спорове предизвика предложението на БСП за въвеждане на безплатни лекарства за деца до 14 г. От „Демократична България“ възроптаха, че въвеждането на напълно безплатни лекарства ще доведе до неотговорно поведение от страна на родителите, които няма да дават безплатните лекарства на децата, само защото са безплатни. „Ако родителят извади 20 стотинки, няма да сложи антибиотика в шкафа с други неизпити антибиотици“, коментира д-р Таня Андреева. Асен Василев попита как ще се гарантира контрол, така че да не се изписват безплатни лекарстви на деца, които всъщност са предназначени за родителите им. Участниците се съгласиха, че въвеждането на доплащане е добър контрол. На съвестта на личните лекари ще бъде да не злоупотребяват, обясни Михайлов. Бе направено и допълнително уточнение – безплатните лекарства да не са за всички диагнози, а само за остри заболявания. Те ще са 95% безплатни, като родителите ще доплащат само 5%. „Може да ставаме смешни, но по-добре така, отколкото липса на консенсус“, аргументира се Асен Василев. Дебатът за доплащането изостри настроенията и доведе до нападателен тон между представители на БСП и ДБ. По настояване на „Демократична България“ бе прието и педиатрите да започнат да получават потребителска така от държавата. Ще продължи работата по изграждане и на „Национална детска болница“.
РАЗЛОМИ
При системните въпроси в ресор здравеопазване има и намерения, споделяни от всички, и тежки разделителни линии. На практика няма съгласие по ключов въпрос – статута на държавните и общински лечебни заведения. От „Има такъв народ“ и БСП настояват лечебните заведения да загабуят търговския си статут и да не се създават по силата на Търговския закон. Това нозначава преобразуване в друга форма, конкретика няма. На този фон програмата на „Демократична България“ предлага съвсем различно решение – анализ за нуждата от болници и „смислена приватизация“ на отделни заведения. При дебатите се видя, че тези различия не могат да бъдат заобиколени. От „Демократична България“ не вярват, че промяната в статута ще реши въпроса с разхищенията на средства, а от БСП и ИТН настояват, че промяната на статута е ключов въпрос, включително и психологически. „Достатъчно се нагледахме на тези ротативки и изтласкване на пациента в периферията и превръщането му в касичка“, коментира Георги Михайлов от БСП. От „Продължаваме промяната“ нямат против да се мисли за пререгистрация, но настояват да е ясно преди това как ще се промени модела на финансиране. В крайна сметка се предложи много витиевата формулировка – ще бъде предприета „подготовка за промяна на статута на държавните и общински лечебните заведения от търговски дружества след анализ“. Сериозни разминавания има и по предложението на „Демократична България“ за създаване на нова агенция за медицински одит, независима от здравно министерство. Зад това от БСП видяха опит за нов лов на вещици сред лекарите. В крайна сметка и тук бе намерена компромисна формулировка, но по темата тепърва предстоят трусове. За по-нататък остава и голямата тема НЗОК и модел на здравно осигуряване. Участващите в преговорите решиха, че ще говорят за това след извършване на анализ и дискусии. За по-нататъшен анализ остана и идеята за премахване или ограничаване на доплащането в системата.
НОВИ ПРАВИЛА ЗА ЗАПЛАТИТЕ
Ще бъдат приети нови правила за заплатите в държавните и общински лечебни заведения, като ще се определят базови минимални възнаграждения. Целта е да се гарантира, че има добра минимална база за заплащане независимо от лечебното заведение и населеното място. По настояване на „Продължаваме промяна“ бе въведено и ограничение: разликата между максимално и минимално възнаграждение да не е 20 пъти. ПП настоява и да не се заемат управленскси позиции в две структури, но според участници в дискусията това може да взриви университетските болници. Въпреки това формулировката бе приета. Ще бъде въведена и мандатност за управленсксите позиции – с позволени максимум 2 мандата. БСП бе против, но в крайна сметка се съгласи. За мандатност настоя и ПП, и ИТН.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.