Преброяването на терен обхвана около 82% от българите. То завърши тази вечер в 20 часа. Процентът бе съобщен от шефа на НСИ Сергей Цветарски пред БНТ с уточнението, че касае информацията до вчера. 82% са 5.65 млн. души. НСИ все още не разполага с кода на част от хората, преброени електронно. Те имат възможност да го пратят по мейл. С колко точно ще се увеличи процентът, след като бъдат включени, не се знае. Но така или иначе Цветарски призна, че надеждата е била да бъдат обхванати повече хора.
Институтът тепърва стартира работата със събраните данни. Според Цветарски реалното население трябва да бъде по-малко от 6,916 милиона, колкото е отчел НСИ към 31 декември 2020 г.
Той уточни, че непреброените българи ще бъдат обхванати по административен път. Шефът на НСИ заплаши и с глоби – но не хората, които не са си предали кодовете, а тия, които съзнателно са пречили на преброяването.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.