Международната организация за защита на правата на човека „Амнести Интернешънъл“ обвинява украинските въоръжени сили, че изграждат военни бази в цивилни обекти и изстрелват ракети в близост до жилищни райони, пише Дир. бг.
Това включва училища и болници.
„Подобни тактики нарушават международното хуманитарно право и застрашават цивилното население, като превръщат цивилни обекти във военни цели“, пише организацията.
Последвалите руски удари по населени места са довели до смъртта на цивилни граждани и разрушаване на гражданска инфраструктура, твърдят правозащитниците.
Докладът, публикуван на сайта на организацията, стига до това заключение след наблюдение на ситуацията от април до юли. Експертите са проучили руските удари в Харковска и Николаевска област и в Донбас и са „открили доказателства, че украинските сили са нанасяли удари от населени места и са се намирали в жилищни сгради в 19 града и села“, се казва в документа.
Въпреки това, „имало е реални алтернативи, които не биха представлявали заплаха за цивилното население, като например военни бази или гъсти гори в близост, или други структури, разположени по-далеч от жилищни райони“.
Активистите за правата на човека не са установили украински военни, разположени в цивилни сгради, да молят или да помагат на цивилни граждани да се евакуират от близките сгради, се казва в доклада на Амнести.
Въпреки това се прави уговорката, че далеч не всички руски удари по граждански обекти са имали военна цел, а често руснаците са нанасяли удари по места, където не е имало военен персонал.
Според актуалната сводка на Генералния щаб на ВСУ има опити на Руската федерация да започне настъпление в посока Байрак – Гусаровка (южно от Балаклея, Харковска област).
Имало е опити за настъпление по линията Долгенкое – Богородично и Яремивка – Долина на север от Славянск. Опитите за настъпление край Бахмут са били отблъснати, с изключение на това край Новолуганское, където боевете продължават.
В Пески е имало две неуспешни атаки откъм Веселое и Лозовое. Снощи „ДНР“ заяви, че е превзела цялото селище. Тази информация все още не е потвърдена.
Сраженията се водят край Мариинка. Украинският президентски съветник Алексей Арестович заяви вчера, че руската армия е напреднала към това селище западно от Донецк.
Междувременно Кметът на Чугуев Галина Минаева призова жителите да ограничат движението си по улиците и да останат по-близо до укритията през следващите няколко дни. Тя заяви, че това се дължи на изострянето на военната обстановка.
Напоследък Чугуев, който се намира близо до Харков, е подложен на силен обстрел. Продължават обстрелите на Харков и Николаев.
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че би искал да проведе „пряк“ разговор със Си Цзинпин относно руската агресия в Украйна.
В интервю за китайския вестник South China Morning Post той заяви, че Украйна „не е водила никакви разговори с Китай“ от началото на руската специална операция, но смята, че това „би било полезно“.
Зеленски определи снощи като „отвратително“ поведението на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който заяви, че Русия иска „договорено в преговори решение“ на войната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Шрьодер, който е приятелски отношения с Владимир Путин, каза, че се е срещнал с руския президент миналата седмица, и допълни, че има възможност дори бавно да се стигне до спиране на огъня.
„Направо е отвратително, когато бивши лидери на големи държави с европейски ценности работят за Русия, която води война срещу тези ценности“, заяви Зеленски във видеообръщение късно снощи.
По-рано неговият съветник Михаил Подоляк нарече пренебрежително Шрьодер „гласа на руския царски двор“ и заяви, че всяко договорено мирно споразумение с Москва ще зависи от прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.