Вече 10 години Международният фолклорен фестивал „Фолклорен извор“– с. Царевец, община Свищов съхранява и популяризира народното творчеството и богатството на българския фолклор – белег на националната идентичност, съобщи БНР.
Над 5600 участници от цял свят се включват в тазгодишното юбилейно издание от 3 до 7 август. БНР е медиен партньор на форума от първия му ден.
„Като обществена медия и културна институция, мисията на БНР е да съхранява културно-историческото наследство, да насърчава приемствеността между поколенията, да популяризира постиженията на фолклорното изкуство.
Впечатляващо е да видиш как едно село в Северозападна България, на фона на масовото обезлюдяване на българските села, не само, че се развива в тези 10 години, но и се превръща в столица на фолклора. Развива като обществена ценност съхраняването на традиции, историята и културата. Тази мисия трябва да бъде продължена и именно това е нашата роля като обществена медия“, каза при получаването на наградата си за принос за БНР Катя Василева – журналист и PR на националното радио, част и от авторитетното жури на фестивала, заедно с едни от колосите в българския песенен и танцов фолклор като Гуна Иванова, Елена Кутева, Даниел Спасов, Димитър Манов, Юлия Цанкова и Генчо Генчев – кмет на Свищов и създател на фестивала.
„БНР повярва във фестивала и ни подаде ръка, докато той беше още идея. Днес 10 години по-късно резултатът е налице, благодарение на всички нас заедно и благодарение на общите ни усилия като организатори и партньори“, подчерта Генчо Генчев.