Една жена всеки ден правила хляб за семейството си, и оставяла един на перваза на прозореца за всеки гладен човек, който минавал от тук. Всеки ден един гърбушко идвал да го вземе, и вместо да изрази благодарност, докато си тръгва, той казвал тези думи: „злото, което правиш, остава с теб, доброто, което правиш се връща“. Това продължавало ден след ден. В един момент жената се ядосала: „нито дума на благодарност“ си казала тя. Всеки ден повтаря тези думи! Какво означава това?
Един ден, се ядосала и решила да сложи край на това с него. “ трябва да се отърва от този гърбушко.“ Какво е направила? Добавила отрова към хляба, който е приготвила за него. Докато го слагала на прозореца, ръцете и започнали да треперят. “ какво правя?“ веднага го хвърлила в огъня, приготвила друг хляб и го оставила на перваза на прозореца. Както винаги дошъл гърбушкото, той взел хляба и изрекъл обичайните думи :“ Злото, което правиш остава с теб, доброто, което правиш се връща.“ И продължил по пътя си, без да осъзнава гнева, който расте в сърцето на жената.
Всеки ден, когато жената слагала хляб на перваза, тя се молила за сина си, който е отишъл далеч да търси късмета си, да се върне жив и здрав, тъй като тя не го е чувала от месеци. Онази нощ тя чула да се чука на вратата. Когато я отворила, видяла сина си. Той станал много слаб, дрехите му били разкъсани. Бил гладен и слаб.
Когато видял майка си, той казал: „мамо чудо е, че съм тук. Докато бях на няколко мили от дома ни, бях толкова гладен, че можех да умра. Но срещнах един стар гърбушко. Помолих го за някаква храна, а той беше така любезен да ми даде цял хляб, казвайки: „Ето това ям всеки ден, днес ти го давам, защото ти трябва повече отколкото на мен.“
Чувайки тези думи, майка му пребледняла, и се подпряла на вратата, за да се подкрепи, Спомнила си отровния хляб, който е направила, и ако не го беше хвърлила в огъня, щеше да бъде изяден от сина й. Той щеше да е мъртъв. Тогава тя разбрала значението на думите: „Злото, което правиш, остава с теб, доброто ти се връща“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.