На Великден пожелавам на всички нас да изпълним сърцата си с обич и доброта, за да не са напразни дните ни. С тези думи се обърна кметът Генчев към жителите на община Свищов в навечерието на Възкресение Христово. „Намираме се в най-светлите дни от годината, ознаменуващи най-великият празник в християнския свят – Възкресение Христово. В този значим за православната вяра ден се прекланяме пред мъките на Иисус Христос, пожертвал се в името на доброто и спасението на човечеството. Неговият пример ни учи на любов и състрадание, и възражда у нас надеждата за повече светлина в дните ни. Неговата саможертва възкресява и въздига вярата ни.
В този ред на мисли, последните две години подложиха на изпитание не само физическото ни оцеляване, но и духовните устои на обществото ни. Проверени бяха нашите чувства, мисли и дела, нашето самосъзнание, отговорност и съпричастие. Смисълът на всичко преживяно е в поуката – изпитанията трябва да каляват вярата ни, да смирят гордостта ни и да извисят духа ни над дребните страсти и злободневните стремления. Трябва да станем по-мъдри, по-добри и по-вярващи, ако желаем да имаме по-спокоен, смислен и достоен живот. Защото животът ни зависи от нас самите, от нашите деяния, за които единствено носим отговорност и според, които ще бъдем съдени. Вярвам, че за да получим всичко към, което сме се устремили трябва и да дадем от себе си или както се пее в една от най-красивите български песни: „ако си дал от себе си, не си живял напразно…“.
На Великден пожелавам на всички нас да изпълним сърцата си с обич и доброта, за да не са напразни дните ни. И нека има повече здраве, мир и благополучие!
Честито Възкресение Христово!“.
Генчо Генчев,
кмет на община Свищов