Пенсионер осъди НОИ в спор за над 30 000 лева, съобщава вестник „Борба“. Човекът доказа пред Административния съд в старата столица, че е бил набеден, че е получавал неправомерно пенсия в продължение на 5 години. Магистратите разгледали казуса, след като 69-годишният Тодор Петков обжалвал разпореждане на НОИ, с което е бил заставен да връща на държавата над 30 000 лева. Сумата е от изплатената му от 24 юни 2016 г. до 31 май 2021 г. пенсия в размер на общо 24 039 лева главница и 6236 лева лихва.
Преди броени дни съдът се е произнесъл в полза на бившия оркестрант, като е отменил разпореждането на НОИ като неоснователно и недоказано. Териториалното поделение на НОИ е осъдено да плати на възрастния мъж 100 лева разноски по делото. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС.
„Актът за възстановяване на доброволно получената пенсия за посочения период е незаконосъобразен. Постановен е в нарушение на закона и при допуснати съществени процесуални нарушения и това се доказа в съда. Битката водихме с моята адвокатка Мария Маринова“, коментира Тодор Петков.
Потърпевшият изтъква, че първоначално от НОИ въз основа на официалните документи, които е подал, е преценено, че на основание чл. 68 ал.1 КСО има право да му бъде отпусната лична пенсия за осигурителен стаж и възраст.
„Впоследствие след сигнал за съставен неистински документ и извършена проверка ми заявиха, че нямам право на тази пенсия, която 5 години получавах съвсем добросъвестно. Служители на НОИ са направили проверка в Регионален архивен център – град Тетевен, само на ведомостите от Агенция „Музика“ – Велико Търново, но видно от представената официално попълнена трудова книжка по това време съм работил в ДСП Бюро „Естрада“- Велико Търново. Представил съм и УП – 3 с N 770 от 13 октомври 1982 г., издадено от ТК „Балкантурист“- Велико Търново, от което е видно, че съм работил при тях като оркестрант в периода от март до юни 1975 г., за който според НОИ няма информация в разплащателните ведомости“, разказва за сагата Петков.
Той допълва, че по тази причина е депозирал в НОИ заявление от 26 август 2021 г., за да му бъде издадено удостоверение за осигурителен и трудов стаж и осигурителен доход за спорния период през 1975 г.
„Обясниха ми, че ще бъде изготвено след един месец. По никакъв начин – нито в първото разпореждане, нито в настоящото, не се установява да има някаква нередност по отношение на осигурителя. Налице бе и изтекла давност“, уточнява Петков.
Търновецът е категоричен, че с тези действия на административния орган са му нарушени конституционните права на живот, лишавайки го от единствения му източник на средства – личната му пенсия.
„Аз съм почти на 70 години и съм болен човек. Нямам възможност да се трудя, за да имам други законни доходи. В крайна сметка истината възтържествува“, коментира Петков.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.