Интерактивен открит урок по история и цивилизации на тема: „Животът през социализма“ представи днес Галя Иванова, старши учител в СУ „Николай Катранов“. В урока участваха ученици от XII клас, избрали да изучават този учебен предмет като профилирана подготовка.
Урокът бе наблюдаван от д-р Боянка Димитрова, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО – Велико Търново, директорът на училището Генади Иванов и заместниците му по учебната дейност Йорданка Тодорова и Христина Борисова.
В рамките на часа учениците имаха възможност да представят работата си по проектни задачи, свързани с темата, възложени им от техния учител.
В едната от тях дванайсетокласниците бяха събирали информация за годините на социализма чрез интервюта с хора, живели през тези години. През погледа на интервюираните бяха представени животът в училище през онова време, ограниченията за пътуване, национализацията, изпращането на хора в т. нар. „лагери на смъртта“ и др.
Другата задача бе проект на тема „Капсула на времето“, чрез който учениците имаха възможност да представят историята на своите семейства през епохата на социализма. Те бяха проучили семейните архиви, издирили и събрали различни предмети, свързани с любопитна информация и значимост за семействата им.
Урокът се превърна в емоционален спомен за близкото минало, който развълнува учителя, учениците и гостите. Младите хора споделиха, че техните родители, баби и дядовци с голямо желание са разказвали за онези години и с носталгия са си спомнили за живота си тогава. Дванайсетокласниците бяха предизвикани от г-жа Боянка Димитрова да помислят какъв предмет биха запазили в капсула на времето за своите деца, и какво точно послание от съвременността биха им изпратили с него.
На финала директорът на училището, в унисон с темата на занятието, представи една уникална „капсула на времето“, която пази в кабинета си: Указ №1841 на Държавния съвет на Народна република България, от 7 септември 1989 година, с който училище „Николай Катранов“ е удостоено с орден „Кирил и Методий“ – I степен, за постигнати успехи по случай 25 години от основаването му.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.