Днес официално бе открит новоизградения СТЕМ център за иновативно обучение към СПГ „Алеко Константинов“, видя Актуално Свищов.
Той е финансиран по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ в Голяма категория (до 300 000 лв.) – за училища с над 300 ученици. Зад безспорния успех на проекта стои ръководството на училището, разработен е и утвърден от инж. Веска Николова – директор на гимназията, Сребрина Лилова и екип от педагози с интереси в областта на компютърните технологии и иновативните методи на преподаване.
Специални гости на откриването на СТЕМ центъра бяпа училищни партньори при изграждането Катя Петкова и Йордан Йорданов от „Контракс“ АД – София, Бонка Долчинкова – старши експерт по природни науки и екология към РУО – Велико Търново, Румяна Георгиева от отдел „Образование“ към Община Свищов, представители на местния бизнес, с които си партнираме по различни програми и проекти, директори на училища, директори на социални услуги, настоящи и бивши учители.
Инж. Веска Николова поздрави присъстващите и разказа за това как се зароди идеята за създаването на СТЕМ центъра, за изпитанията при изпълнението й и най-вече за невероятния резултат, който гостите видяха днес. А именно, че гимназията все по-уверено върви към превръщането й в модерен образователен център, който предлага на младите хора едно качествено образование по търсени на пазара на труда професии. Изградения STEM център е насочен за обучение на ученици по професии на бъдещето. Създаден е обучителен център за водачи на МПС, който включва симулационен кабинет, оборудван с 3D симулатори – VOGEL, лекционна зала и два сектора за виртуална и добавена реалност. Учители и ученици обучаващи се по специалности: „Автотранспортна техника“ и „Компютърна техника и технологии“ вече се възползват от предимствата на центъра и резултатите са налице от успехите на учениците на гимназията.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Михаил, след което бе прерязана лентата и открит центърът. Ученици по стара българска традиция посрещнаха гостите с пита, шарена сол и мед.
Гостите разгледаха залите и обособените за отдих кътове, учителите по професионална подготовка с готовност отговаряха на въпроси и демонстрираха как функционират симулаторите, как използват в обучението виртуална и добавена реалност.
Събитието приключи с кетъринг приготвен и обслужен от наши ученици обучаващи се по професия „Ресторантьор“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.