Поетапно увеличение на акцизните ставки за тютюневите изделия от 1 юли 2022 г. и следващите две години предвижда правителството. За намерението става ясно от средносрочната бюджетна прогноза, която съпътства законопроекта за държавния бюджет, публикуван за обществено обсъждане от финансовото министерство, пише вестник „Сега“.
Така въпреки уверенията на новата власт, че няма да има вдигане на данъци, цигарите ще поскъпнат от средата на годината именно заради по-висок налог.
От 1 юли акцизната ставка за цигарите ще стане 187 лв. на 1000 къса при 177  лв. от 1 януари. Което означава поскъпване на кутия цигари с около 20 стотинки. За насипния тютюн ръстът ще е от 152 лв. на 159 лв. на кг, а за електронните цигари – от 233 лв. на 244 лв. От увеличените акцизи в бюджета се очакват 100 млн. лв. повече тази година.
В следващите две години акцизът на цигарите ще нарасне до 196 лв. за 1000 къса, считано от 1 юли 2023 г., и до 206 лв. от средата на 2024 г., пише в тригодишната бюджетна прогноза
В същото време финансовият министър Асен Василев не беше категоричен дали ще има повишение на акцизите тази година. „От 1 юли с актуализацията на бюджета бихме повишили ставките, ако има предложение от бизнеса“, каза той днес пред БНТ. Василев посочи, че до момента няма такива предложения от бизнеса.
„Не очаквам инфлацията да достигне 10% през тази година“, коментира още пред БНТ Асен Василев. Той посочи, че в момента инфлацията у нас е около 2 п.п. над тази от еврозоната и това било очаквано, защото българската икономика е силно енергоемка. По думите му големият шок ще бъде март-април, когато инфлацията ще достигне 7-8%, но средногодишно тя ще е 5.6%.
Финансовият министър допусна с актуализацията на бюджета в средата на годината да има нови корекции нагоре в доходите. „Тогава ще е приключил отоплителният сезон и високите цени на тока, ще имаме повече представа и за политиките на Европейската централна банка и Федералния резерв, и засветовната икономика, ако трябва тогава ще направим още корекции в доходите“, заяви Василев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.