155 години от стъпването на българския бряг на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа отбелязаха в Новград, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово.

По стародавна традиция стотици жители и гости се събраха пред Мемориала на загиналите във войните в центъра на Новград. Те отдадоха заслужена почит на подвига и саможертвата на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Преди 155 години 125 млади мъже преминават през Дунава и стъпват на българския бряг с единствената мисъл да видят Отечеството си свободно. Четниците, предвождани от двамата войводи и натоварени на лодка, в мъгливото утро на 6 юли доближава до устието на река Янтра между селата Вардим и Новград. От мочурливата местност Янково гърло четата не само поема към Балкана, но и трасира пътя на безсмъртието си. Борците за свободата на Отечеството записват със златни букви имената си в пантеона на безсмъртието. Дори и летният дъжд не успя да попречи на празника.

За да отдадат заслужена почит към героите дойдоха зам.-областният управител Детелина Ачева, кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, много кметове на съседни общини и населени места, общественици. За да се преклонят пред саможертвата на борците за свобода в Новград дойдоха началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, както и офицери от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /РСОСЗР/ заедно с техния председател о. р. подполковник Веселин Додев. Сред гостите бяха представители на побратимената румънска община Валя Драгулуй.

Гостите и повечето от жителите на населеното място положиха венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните. Паметникът беше открит точно преди две години. Представители на клуб „Традиция“, облечени в четнически униформи, представиха различни видове хладно и огнестрелно оръжия. Застанали на почетна стража, те отправиха и огнен салют в памет на загиналите за свободата на Родината ни. Изпълненията на народната певица Ана Мария заедно със солисти от Гвардейския духов оркестър поддържаха емоционалния градус на присъстващите. Всяко от изпълненията беше посрещано и изпращано с бурни аплодисменти. Свидетелство за доброто настроение беше и кръшното българско хоро, което изпълни до краен предел централния площад на населеното място.

Тържеството беше открито от кмета на Новград Диана Копчева. В приветствието си тя подчерта, че сме горди наследници на родолюбив народ, който не търпи тирания и потисничество.

„И днес 155 години след подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ние се прекланяме пред саможертвата на тези мъже, а това е повод за национална гордост. През годините паметта за саможертвата на борците за свобода остава жива, имената на героите са вградени в пантеона на безсмъртието със златни букви. Подвигът на четниците и двамата войводи винаги ще продължава да подклажда народната любов, защото техният път от Новград до връх Бузлуджа е път на безсмъртието, път, който остава величава следа в българската история“, подчерта в приветствието си д-р Петър Петров – кмет на община Ценово.

В края на вечерта небето над Новград бе озарено от светлинното шоу на пъстроцветните фойерверки.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.