БСП подмени ръководството на поредна държавна структура, назначено от служебните кабинети на президента Румен Радев. Тези дни стана известно, че в началото на февруари вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова е сменила борда на Държавната консолидационна компания (ДКК), пише вестник „Сега“.
Днес тя обяви пред журналисти в парламента, че смяната е станала, тъй като оставка е подала изпълнителният директор Ваня Караганева. Тя бе назначена от Кирил Петков, докато беше служебен министър на икономиката. На нейно място като представител на дружеството сега е назначен Михаил Кумчев, който е син на дългогодишния депутат от БСП от смолянските листи Тодор Кумчев.
От 4 февруари освен него в съвета на директорите до провеждането на конкурс са назначени като независими членове още Ивайло Лилов, който е бивш областен председател на БСП във Враца, и адвоката Смиляна Нитова-Кръстева, бивш народен представител от левицата. Като представител на държавата в борда влиза Таня Найденова-Митова, която е била общински съветник в София и кандидат-депутат от БСП.
„Изпълнителният директор си подаде молба за освобождение по собствено желание. Смених и останалите членове на борда, т.е. целият Борд е сменен. Искам да оптимизирам работата на държавните предприятия. Знаете какви проблеми има там с язовири. Прецених, че искам нов състав на борда, с който да оптимизираме работата“, коментира днес Нинова.
Тя заяви, че е поискала пълна проверка на ДКК. Според Нинова разпускането на държавната компания, каквато идея бе лансирана преди време от премиера Кирил Петков, е сложна реформа, която към този момент ще затрудни оздравяването на държаваните предприятия.
„Тези предприятия са в капитала на ДКК. Техните активи са вкарани в капитала на ДКК. От тяхно име ДКК е получила кредит от ББР. Не е лесно с  едно решение да разпуснем целия състав. Това са доста сложни процеси, които са навързани. Една такава реформа би била сложна и аз не бих бързала с нея“, каза още Нинова.
Смяната на директорския борд на ДКК е пореден пример за това как БСП инсталира свои хора в ръководените от нея министерства и държавни структури. Наскоро земеделският министър Иван Иванов освободи зам.-директор на фонд „Земеделие“ Боряна Алексова, която отговаря за усвояването на средствата по Програмата за селските райони с бюджет от над 7 млрд. лв. и Програмата Морско дело и рибарство. Официален мотив за смяната не се споменава. Алексова е близък роднина на съветник на президента Румен Радев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.